NRK Meny
Normal

VG-oppslag sørget for strafferabatt

Ung Askim-mann fikk redusert straffen fordi UP hadde med VG i bilen. – Ikke akseptabelt, mener Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

Per Edgar Kokkvold

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er kritisk til at det gis strafferabatt på grunn av pressen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

I sommer ble han stoppet av utrykningspolitiet etter at de hadde målt farten hans til 158 kilometer i timen i en 100-sone. Politiet hadde også med journalister fra VG i bilen og de tok bilder av fartssynderen.

Han ga flere ganger uttrykk for at han ikke ville ha bilder av seg i avisen, men dette ble likevel publisert i en reportasje.

Ble kjent igjen i lokalmiljøet

Mannens ansikt og bilens kjennetegn var sladdet da bildene kom på trykk, men i lokalmiljøet hadde mange kjent igjen både bilen og mannen.

I dommen står det at «retten finner den omstendighet at politiet selv frakter journalister til gjerningsstedet i samme øyeblikk som forholdet avdekkes, stiller seg helt annerledes enn der pressen omtaler saker etter "vanlig" journalistisk arbeid. (...) Retten finner at dette oppslaget har vært en ekstra belastning for siktede.»

Påtalemyndigheten foreslo at straffen skulle settes til 36 timers samfunnsstraff, susidiært 18 dager i fengsel. Heggen og Frøland tingrett dømte han i stedet til betinget fengsel i 21 dager.

Mannen mister også førerkortet i ti måneder.

Kritisk til strafferabatt

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er kritisk til at det gis strafferabatt på grunn av pressen.

– Jeg mener det ikke er akseptabelt at man får det. Man må få dommen ut i fra det man har gjort - ikke ut i fra omtalen, sier han.

Han legger til at så lenge bildet er sladdet og mannen er anonymisert, så skal ikke dette ha noe å si for dommen.

– Nå har ikke jeg lest domspapirene i denne saken, men jeg tror at dette ville blitt kjent i lokalmiljøet også uten et slikt oppslag, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Halden tapte mot Bækkelaget

    Halden Topphåndball tok imot Bækkelaget i Remmenhallen i kveld. Den spennende kampen endte med seier til håndballherrene fra Oslo. Halden tapte kampen 27–35.

  • En person involvert i ulykke

    Det var én person i bilen som havnet på taket ved Larkollveien i Rygge. Politiet beskriver personen som oppegående, og vedkommende tas med for sjekk av ambulansepersonell.