NRK Meny
Normal

Ber folk melde fra hvis de ser død fisk

Mattilsynet vet foreløpig ikke hvorfor det fløt store mengder død fisk i Glomma på mandag. De ber folk melde fra hvis de fisker vederbuk, svimere eller kommer over flere døde fisker.

Foredlet fisk i glomma-5

Denne døde fisken ble fotografert ved Vaterland på mandag. På samme sted fløt det rundt 50 andre døde fisker.

Foto: Victoria Ose / NRK

– Vi fikk melding i går om at det var observert store mengder død fisk ved Lislebystranda i Fredrikstad, sier Lars-Erik Rondestveit, veterinær i Mattilsynet.

Fiskene ble også observert ved Vaterland og helt opp til Greåker. Ifølge Rondestveit dreier det seg om en karpefisk som heter vederbuk.

– Den er spiselig, men ikke spesielt velsmakende etter det jeg vet, sier han.

Mattilsynet dro til Lislebystranda i går for å hente inn noen av fiskene.

– På et lite område av stranda telte vi i hvert fall 30 døde fisker, sier han og forteller at det har blitt observert flere døde fisker i Glomma helt opp til Greåker.

Foredlet fisk i glomma-4

Det har flytt flere døde fisker i Glomma de siste dagene.

Foto: Victoria Ose / NRK

Vanskelig å analysere

Rondestveit sier de foreløpig ikke vet hvorfor fiskene er døde.

– Vi har konferert med Veterinærinstituttet om mulige årsaker. Det kan være snakk om sykdom eller forurensning, men vi har ikke noe grunnlag for å si at det har vært et utslipp som har forårsaket dette, sier han.

Mattilsynet har kontaktet Fylkesmannen, Fredrikstad kommune og Miljødirektoratet, men det er ikke meldt om utslipp.

– Det er ikke meldt om unormale utslipp i fra noen virksomhet langs denne delen av Glomma, sier han.

Foredlet fisk glomma-3

Dette er en død harr, men de fleste døde fiskene skal være vederbuk ifølge Mattilsynet.

Foto: Victoria Ose / NRK

I samråd med Veterinærinstituttet har de besluttet ikke å sende inn fisken til analyse.

– Den råtner veldig fort og er lite egnet for å undersøke sykdom. Men vi er interessert i ferskt materiale. Dersom noen kommer over svimere eller fisk som har avvikende atferd, er vi interessert i å få sendt de inn til analyser, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Grønt skifte i norsk industri

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen iverksetter nå et tiltak han kaller "Prosess 21" som skal bidra til et grønt skifte i norsk industri. Han mener industrien må være med på å løse klima- og miljøproblemene våre. Norge har allerede i dag noen av verdens mest miljøvennlige industribedrifter, blant annet Borregaard i Sarpsborg sier ministeren. I dag fikk ministeren se hvilke miljøvennlige tiltak bedriften tar i bruk i det daglige arbeidet.

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.