NRK Meny
Normal

Verdi-opera på Fredriksten

I dag legges billettene til operaforestillingen "Trubaduren" på Fredriksten Festning i Halden ut for salg. Ny gigantforestilling er på vei.

Fredriksten festning, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

Da forestillingen "Aurora" ble ført opp på festningen i Halden i 2005, ble 8 200 billetter solgt.

De 7 500 ordinære billettene til "Aurora" ble revet bort i løpet av fire uker. Dermed  måtte det også selges billetter til generalprøven.

Den 8. juni 2007 kl 22.30 er det Trubaduren som spilles. Den vises også 9. og 10. juni. 

 

Trubaduren
Foto: www.trubaduren2007.no

Trubaduren av Giuseppe Verdi

Etter suksessen fra 2005 er det den populære Trubaduren av Giuseppe Verdi som skal skape magien mellom festningens mektig murer.

Trubaduren eller Il Trovatore, som den heter på originalspråket, ble urfremført i på Teatro Apollo Roma den 19. januar 1853.

Operaen er skrevet av Giuseppe Verdi. Verdi ble født i Italia 10. oktober 1813 og døde 27. januar 1901.

Sitt store gjennombrudd som operakomponist fikk han med Nabucco i 1842, og fra suksessen med Nabucco kom den ene perlen etter den andre fra hans hånd. Blant hans mest kjente operaer er Rigoletto, La Traviata, Aida, Othello, Falstaff og ikke minst Il Trovatore.

I alt skrev han over 30 operaer, og en lang rekke andre stykker!

 

Harley Davidson
Foto: Rainer Prang / NRK

En av verdens mest fremførte

Il Trovatore er en av Verdis mest fremførte operaer. Librettoen er skrevet av Leone Emanuele Bardare og Salvatore Cammarano.

Handlingen i Trubaduren utspiller seg i Spania på 1400-tallet. Som i mange av Verdis operaer, er kjærlighet, rivalisering, hat og hevn sentrale temaer.

I Trubaduren er det i tillegg et ukjent søskenforhold som ender i drap!

En heftig borgerkrig raser mellom opprørere og makthavere. På den ene siden står grev Luna som representant for den bestående orden – på den andre siden står frihetskjemperen og trubaduren Manrico.  

Oppsetningen vil blant annet hente sine statister fra Harley Owners Group. En del av sigøynerhæren vil "ride" på nettopp Harley Davidson under forestillingen.

- Denne forestillingen blir svært visuell. Rundt 25 Harley Davidson motorsykler skal gi et kraftfult inntrykk av sigøynerhæren, sier Pål Scott Hagen, prosjektleder og produsent, til NRK

400 aktører involvert

Trubaduren innvolverer et stort antall personer før, under og etter forestillingene i Halden i juni i år.

- Dette er veldig morsomt og en stor utfordring, og vi er allerede godt i gang, sier Pål Scott Hagen.

Spennet er stort blant de mange som medvirker. Fra profesjonelle sangere og kunstnere til frivillig korsangere og hjelpere. I alt er det nærmere 400 aktører som er involvert i operaen !

Ingjerd Oda Mantor, Toril Carlsen, Ivar Gilhus, Trond Halstein Moe, Anna Einarsson, Merete Løkkeberg Meyer, Trond Gudevold er solister under Trubaduren.

Her ligger det mye stor operakunnskap bak.

Ronald Rørvik er regissør, og var også regissør under oppsetningen Aurora i 2005.

Terje Boye Hansen er dirigent for Trubaduren.

Med seg har han musikere fra Det Norske Blåseensemble. 

Trubadurens operakor består av nærmere 80 sangere fra Østfold og Bohuslän, og kordirigent er Vigdis Djupang.  

- Koret har øvd siden september i fjor, og vi er helt klart på rett vei, sier Scott Hagen, som også forteller at det skal syes 300 kostymer til forestillingen, og at sømarbeidet er i rute.

Les mer om Trubaduren her

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mange snur på E6

    Etter mange meldinger om biler som snur på E6, har en patrulje fra Politiet i Follo tatt førerkortet fra person som rygget på E6 i Ås.Det skriver Politiet på Twitter.

  • Navn på syvåring frigitt

    Det var den syv år gamle Abdirahman Abdiriza Abdullahi som ble funnet død i folkeparken i Askim natt til onsdag. Politiet friga navnet på syvåringen i ettermiddag i samråd med familien.