NRK Meny
Normal

Ventet over et år på dom

Høsten 2012 ble en 23-åring fra Halden tatt for promillekjøring. Noen måneder tidligere bet han en politimann.

Halden tingrett
Foto: Rainer Prang / NRK

I forrige uke, fikk han dom for forholdene, noe retten mener er brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

I juni 2012 var 23-åringen på byen i Halden. Han var beruset og fortvilet over brudd med samboeren. Og det lot han gå utover et skilt på bybroen over Tista, slik at han fikk politiets oppmerksomhet.

Da han ble tilsnakket av politiet ville han egentlig bare gå fra stedet. Men det kulminerte med at han i frustrasjon langet ut et knyttneveslag mot en av politimennene. Da la den andre politimannen 23-åringen i bakken med et halsgrep.

Bet politimann

I retten forklarte 23-åringen at dette grepet var svært ubehagelig, og at det var panikk som fikk ham til å bite politimannen i underarmen.

Noe senere i juni oppsøkte han ekssamboeren. I den forbindelse banket han så hardt på døra hennes at glassruta i døra knuste.

I september 2012 ringte han på dørklokka til ekssamboeren, til tross for at han hadde fått besøksforbud.

Promillekjøring

Det siste punktet i tiltalen mot mannen gjaldt promillekjøring. I slutten av oktober 2012 ble han tatt i Halden sentrum mens han kjørte bil med snaut en promille alkohol i blodet.

Da mannen møtte for tingretten i Halden i forrige uke tilstod han de faktiske forholdene. Halden tingrett fant at mannen var skyldig i to tilfeller av vold mot offentlig tjenestemann, et tilfelle av promillekjøring, et tilfelle av skadeverk og et tilfelle av brudd på besøksforbud.

Les også: Slapp å sone på grunn av sommel

Les også: Et års venting ga betinget dom

Tingretten slår fast at vold mot offentlige tjenestemenn i utgangspunktet skal føre til ubetinget fengsel. Normal rettspraksis vil bety fengsel i 20–30 dager for det 23-åringen gjorde.

Brudd på EMK

– Sakskomplekset har blitt liggende lenge ubehandlet, enten hos politiet eller påtalemyndigheten, uten at tiltalte kan straffes for dette. Tidsbruken representerer en krenkelse av retten til en rettferdig rettergang innen rimelig tid i EMK (Den europeiske menneskerettskonvensjon), og retten finner at tidsbruken, slik også aktor har tatt til orde for, må komme tiltalte til gode, står det i dommen fra Halden tingrett.

Aktor la ned påstand om at 23-åringen burde pålegges 45 timer samfunnsstraff og en bot på 10.000 kroner. I tillegg mente aktor at mannen må klare seg uten førerkort i 20 måneder etter promillekjøringen.

Les også: Håper nytt bygg gir flere rettssaker

Tingretten mener imidlertid at haldenseren bår slippe unna med en betinget fengselsstraff. Den er fastsatt til 45 dager og prøvetiden er satt til to år.

Han må imidlertid betale en bot på 10.000 kroner og klare seg uten førerkort i 20 måneder. 23-åringen er også dømt til å erstatte glassruta til ekssamboeren med 1355 kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Spiller for publikum

    Sarpsborg 08-trener Geir Bakke sier at det viktigste er å spille god fotball og begeistre publikum når de møter Molde i den viktige sølvfinalen i morgen. Laget får en betydelig økonomisk gevinst og sportslige fordeler dersom de slår Molde på bortebane i morgen.

  • Isete og glatte veier

    Det er veldig glatt føre på veier i indre Østfold lørdag formiddag. Bildet er fra riksvei 111 i Rakkestad.

    Isete på riksvei 111 i Rakkestad
    Foto: Petter Larsson / NRK