Venter fyllefest i Strömstad

Midtsommerfeiringen i Sverige ender ofte i fyll og bråk. Polisen i Strömstad sammenligner fyllefesten med norskeinvasjonen skjærtorsdag.

Svensk politi (arkivfoto)
Foto: Bjørn Sigurdsøn, Arkivfoto / Scanpix

15 nordmenn ble arrestert i Strömstad under årets skjærtorsdagsinvasjon mot 30 samme dag i 2005.

- Den norske fylla på skjærtorsdag er omtrent like ille som den svenskene står for under midtsommerfeiringen, sier polisen i Strömstad. 

 

Fest og fyll

Kommunene i Bohuslän har fått 100 mann ekstra i forsterkninger før midtsommerfeiringen starter opp for fullt fredag.

Allerede torsdag var det kø på veiene nordover mot Bohuslän, og fredagskvelden ventes å bli like ille på den svenske vestkysten som foregående år.
- Vi pleier å arrestere like mange for fyll og bråk under midtsommerfeiringen, som vi gjør skjærtorsdag, sier indre befal ved Strömstad politistasjon Henrik Rörberg til NRK. 

Politiet i Strömstad
Foto: Rainer Prang / NRK

Styrke på 100 mann

Mens norskefylla skjærtorsdag er konsentrert til sentrum av Strömstad, er svenskenes utskeielser under midtsommer spredt over et større område.

- Folk ferdes på campingplasser, på øyer og strender og vi har samlet rundt 15 mann ekstra her i Strömstad i år, for å få kontroll på steder vi pleier å ha bråk, sier Rörberg.

Den 100 mann store styrken er mobil, og kan på relativt kort varsel dukke opp der det er behov.

Stor fest

De svenske tradisjonene for midtsommerfeiringen er fullt på høyde med norsk 17. mai-feiring, og overgår langt på vei den svenske feiringen av egen nasjonaldag.

"Svenska flaggans dag" er nasjonaldagen og feires den 6. juni. Noe mer feiring har det blitt med årene av nasjonaldagen i Sverige, men dagen forbigås som regel i stillhet.

Stor omsetningshelg

Midtsommerfeiringen i Sverige fører også med seg et kraftig hopp i omsetningen innen service- og handelsnæringen.

Svenskene booker seg på hoteller og campingplasser i lang tid før feiringen starter, og besøket på restaurantene er stort denne helgen.

Midtsommerfeiringen pågår for fullt fredag og lørdag, og politiet i Bohuslän venter sterk trafikk i helgen. Langs de mest trafikkerte veiene har politiet mannskap ute, for å dirigere trafikken.

- Trafikktoppen er torsdag kveld og søndag ettermiddag, når alle skal til og fra Bohuslän og Strömstad, sier Henrik Rörberg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Jellestadskipet får ligge i vinter

    I vinter skal det legges planer for videre undersøkelser av Jellestadskipet fra vikingtiden som nylig ble funnet i Halden. –Vårt ønske er at vi fortsetter med en inngrepsfri metode til våren, når telen er gått, sier konservator og arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen i kulturminneseksjonen i Østfold fylkeskommune til NTB.

  • Åpen kirke i Mysen

    Søndag kveld blir det åpen kirke i Mysen i forbindelse med at en 24-åring fra Mysen ble drept på Majorstua mandag. Etter familiens ønske holder Mysen kirke åpent mellom klokken 19:30 og 21:00 i morgen. Det blir mulighet for lystenning, stillhet og samtale.