NRK Meny
Normal

Venter eksplosjon av kjempeøsters

På grunn av fjorårets varme sommer venter svenske forskere en kraftig tilvekst av den svartelistede østersen.

Stillehavsøsters

Svenske forskere mener det blir en eksplosjon av kjempeøsters i sommer.

Foto: Havforskningsinstituttet

Kjempeøstersen, også kjent som stillehavsøsters, har de siste årene spredd seg langs Skagerrak-kysten, og tar over hele områder i sjøen.

Denne sommeren ventes en eksplosiv vekst i bestanden. Grunnen er at det varme været i fjor sommer var ideelt for østersens forplanting, mener svenske forskere.

– Mengden av nye østers som ble produsert i 2014 var den største jeg har sett siden arten kom til Sverige. Det blir utrolig mye østers i 2015, sier Åsa Strand ved institusjon for biologi og miljøvitenskap i Göteborg til Vetenskapsradion.

Bekymret for spredning

Kjempeøstersen har spredt seg fra Frankrike og Nederland, der den ble avlet på 60-tallet. I Norge har den slått seg ned langs kysten fra Østfold til Hordaland, fordi vannet har blitt varmere.

Ellen Hambro

Ellen Hamro i Miljødirektoratet sa i februar at de er bekymret for spredningen.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Fordi temperaturen i vannet fortsetter å stige, tror Miljødirektoratet at den potensielt kan spre seg til Lofoten. De mener spredningen er et stort problem.

– Artsdatabanken har vurdert at stillehavsøsters har svært høy risiko for å fortrenge naturlige norske arter. Vi er bekymret for en rask spredning fordi det truer naturmangfoldet i kystsonen, spesielt når vi ser hvordan spredningen har utviklet seg i Sverige, sa direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro, tidligere i år.

Stillehavsøsters

Kjempeøstersen har spredd seg lags kysten i Norge. Her blir bestanden undersøkt.

Foto: Havforskningsinstituttet

Massedød

På det verste stedet i Sverige finnes det 1400 østers per kvadratmeter. Der vokser de i lag på lag, som rev.

Død stillehavsøsters.

Et virus førte til at en mengde østers døde i fjor høst.

Foto: Hans Petter Reppe

I fjor høst føre et virus til massedødsfall av kjempeøsters. Likevel klarte opp mot 70 prosent av østersen seg.

De rekordmange larvene fra fjorårets yngel fikk også gode forutsetninger under den milde vinteren.

– Det er stor sannsynlighet for at mye av yngelen har overlevd vinteren. Da kommer vi til å ha utrolig mye østers i 2015, sier Åsa Strand.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • USA vil bruke 90 mill. på Rygge

    USA vil bruke omkring 90 millioner kroner til å ruste opp Rygge militære flyplass, melder TV2.no. Bevilgningen er godkjent i USA, men det norske forsvarsdepartementet avviser at det er fattet noen beslutning om amerikanske investeringer på Rygge.

  • Trøgsting møter alvorlig tiltale

    En mann i 60-årene fra Trøgstad må i retten i Oslo over nyttår, tiltalt for besittelse av seksualiserte bilder av barn og forsøk på å begå seksuelle handlinger med en mindreårig. Ifølge tiltalen hadde han avtalt et møte med en 13 år gammel jente i februar, men da møtte i stedet en mann opp.