NRK Meny
Normal

Venstre-veteran dropper ut av politikken: – Lei av løftebrudd

Halden Venstres Roar Günther Andersen ble vekket til politisk virksomhet tidlig på 90-tallet. Nå gir han seg desillusjonert over det han opplever som løftebrudd i lokalpolitikken.

Roar Günther Andersen

FEM PERIODER. – Jeg er stolt av og glad for å ha fått være med på å bidra til at Halden kommune nå er på vei i riktig retning, men løftebruddene jeg har opplevd etter valget i 2011 gjør at jeg gir meg i politikken nå, sier Venstres Roar Günther Andersen.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Det har blitt et supperåd hele Havnestyret. Det kommer jo blant annet av at det ikke er noen vilje til å satse på å utvikle havna i det brede lag av kommunestyret, og det begrenser Havnestyrets handlingskraft, sier Venstre-veteranen Roar Günther Andersen med dempet, men allikevel kraftig stemme.

Det glimter til i øynene hans, når den tidligere sjømannen snakker om havna han har kjempet for i mange år som politiker, og som er en av grunnene til at han tok et personlig brudd med Høyre internt i posisjonspartiene i fjor, og nå dropper politikken.

Les også:

– Skulle ha vært død

Roar Günther Andersen kom til Halden på midten av 1950-tallet sammen med mor, far og to søsken.

– Jeg er født i Farsund i desember 1943. De allierte styrkene bombet havneanleggene der da jeg ble født, og jeg tilbrakte mine første timer av livet sammen med skadde tyske soldater på sykehuset. Så fikk jeg tyfus, og ble lagt vekk for å dø. Men slik ble det altså ikke. Jeg er jo fortsatt her i dag, sier 71-åringen med et smil.

Moren var lærer og familien flyttet med henne fra Farsund til lærerstilling på Hvittingsfoss og deretter til Halden. Faren var opprinnelig politimann, men ble alvorlig skadet i en motorsykkelulykke og tilbrakte det meste av sitt voksenliv som ufør med brukket rygg.

– I Halden var det en ny lærerjobb å få for mor. For min egen del begynte jeg på mekanikerlinje før jeg startet opp på Sjømannsskolen. Jeg fikk meg også en kokkeutdannelse, sier han.

Halden havn

– HAVNA ER VIKTIG FOR HALDEN. – At Halden, som er beriket med tilgang til en havn, ikke har fått mer ut av det er leit, sier Venstre-veteran Roar Günther Andersen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Seilte jorda rundt

Fra Sjømannsskolen bar det ut på "De sju hav" og det gikk flere år før han slo seg ned på landjorda igjen.

– Jeg har seilt for flere rederier og på flere båter, og var i alt ute i fire år. Det ble turer på Europa, Nord-Amerika og Asia med Japan og Kina, forteller Günther Andersen.

Han husker godt hvordan de dårlige tidene med etterdønninger fra den andre verdenskrigen så ut i Japan og Kina.

– Vi ble bevoktet 24 timer i døgnet i Kina under landligge i Shanghai. Jeg ble arrestert der også, da jeg skulle hjelpe en skipskollega ut av arresten, forteller han.

Hans finske skipskollega hadde kommet i klammeri med en lokal mann, og finnen var overstadig beruset. Günther Andersen ble bedt om å avgi en skriftlig unnskyldning på engelsk, før de kunne slippe fri.

– Jeg kunne ikke skrive engelsk, så jeg bad om å få skrive på norsk. Da skrev jeg ned "Fanitullens" ti vers, og leverte agenten på stedet. Han skjønte selvfølgelig ikke norsk, men det var mange vers, og åpenbart fyldig nok til at det ble oppfattet som en solid unnskyldning og vi fikk slippe fri, sier han med latter.

Vekket av Sponheim

Lars Sponheim

– LARS SKAPTE ENGASJEMENT. Roar Günther Andersen lot seg rive med av Lars Sponheims besøk i hjembyen tidlig på 90-tallet.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

Tilbake i Halden startet Günther Andersen i jobb på et trykkeri, og tok seg typografutdannelse. Han jobbet blant annet som typograf i Halden Arbeiderblad i flere år, før han overtok Halden Trykkeri, som han drev i mer enn 20 år.

Han har også jobbet som drosjesjåfør, på Halden Bomuldsspinderi i Tistedal og i en hel del andre jobber.

Inn i politikken kom han etter et møte med Lars Sponheim, som i dag er fylkesmann i Hordaland. Sponheim satt i mange år på Stortinget og i ledelsen av Venstre.

– Lars er fra Halden, og det var han og Ulf Trenum fra Fredrikstad som vekket til live min interesse for politikk. Fra tidlig på 1990-tallet ble jeg lokalt medlem, og har blitt værende i Venstre, sier Günther Andersen.

– Kaste Ap-folkene ut av rådhuset

I 1995 kom Roar Günther Andersen inn i kommunestyret. Det skjedde i forbindelse med "et politisk jordskjelv" i Halden, der Venstre, Høyre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, De Grønne og Fremskrittspartiet samlet seg i et politisk fellesskap, og til manges overraskelse greide de å ta makta i Halden, der Ap hadde styrt i 72 år.

– Mitt mål var å få gjort en hel del endringer, blant annet å få kastet ut Halden Arbeiderpartis folk av rådhusets korridorer, der de blandet seg opp i saksbehandlingen, sier Roar Günther Andersen.

Roar Günther Andersen, Venstre Halden

– ET POLITISK MENNESKE. – 20 år i kommunestyret betyr mange møter og mye lesing av sakspapirer. Jeg er et politisk menneske, og tenker politikk fra morgen til kveld, sier Roar Günther Andersen (t.h) her fra et møte i formannskapet for noen år tilbake.

Foto: Kjetil Berg

Han forteller om intense år, og kraftig dragkamp innad i partiene som dannet blokk i 1995. Halvveis ut i valgperioden 1995–1999 sprakk blokka, og det nye flertallet ble ledet an av Halden Arbeiderparti.

De borgerlige partiene fikk tillit også ved kommunevalgetvalget i 1999, men atter en gang raknet det for de borgerlige, og midtveis ut i valgperioden ble det endring, som i foregående valgperiode.

– Journalistisk uredelighet var verst

– Det verste i min tid som politiker har vært å bli utsatt for det jeg har opplevd som journalistisk uredelighet fra Halden Arbeiderblads side, sier Günther Andersen, da NRK spør ham om hva som har gått mest innpå ham i de nærmere 20 årene han har sittet i kommunestyret.

– De måtte ha visst at det var løgner, men de satte det på trykk i lokalavisa allikevel

Roar Günther Andersen

– Journalistene i lokalavisen må ha visst at det de skrev ikke var sant. Men som inngrodd partiavis – eid av blant annet Halden Arbeiderparti, LO og fagforeninger, fant de det allikevel opportunt å sette på trykk saker, som var langt unna sannheten og sterkt fordreid og politisk farget innholdsmessig, sier Venstre-veteranen.

Bjørn Ystrøm, som har vært ansatt i Halden Arbeiderblad i mer enn 40 år, og hadde redaktøransvar i avisen i en årrekke, kjenner seg ikke igjen i Günther Andersens kritikk.

– Siden han ikke er konkret på hva han sikter til, men uttrykker seg generelt, kan jeg bare si for min egen del at jeg ikke har hatt noen spesiell agenda i forhold til Roar Günther Andersen. Jeg opplever heller ikke at vi har hatt noe konfliktfylt forhold, sier Ystrøm til NRK.

– Det politiske stoffet har blitt mindre farget, og bedre i HA. Men jeg vil oppfordre folk til å kikke på Halden-TV, som overfører kommunestyremøtene i sin helhet. Der kan du se hva som sies og av hvem uten at det dukker opp et "journalistisk filter" av noen art, sier Roar Günther Andersen.

Les også:

Thor Edquist (t.v.) og Roar Günther Andersen

BRØT MED HØYRE. Høyre-ordfører Thor Edquist (t.v.) sammen med Roar Günther Andersen rett etter at valgseieren i 2011 var et faktum.

Foto: Arkivfoto: Kjetil Berg

– Lei av tukling med havna

– At en kommune som Halden, beriket med tilgang til en havn - ikke har fått mer ut av det, er nærmest tragisk, sier Venstre-veteranen.

I årevis har han både som leder av Havnestyret og fra kommunestyrets talerstol ført en kamp for utvikling av Halden havn.

– For næringslivet her i byen har det vært viktig å ha en god havn i alle år. Men den tuklingen som har vært med havnekassa, og de beslutningene det politiske flertallet har fattet i kommunestyret – nær sagt for å dempe aktiviteten på havna til fordel for en boligutbygging på Tyska og Hollenderen, har vært vond å se på, sier han.

- Det var en muntlig avtale gjort før valget i 2011 mellom partiene. Jeg bet det i meg at den aldri ble oppfylt, og forsøkte å være lojal

Roar Günther Andersen

At Roar Günther Andersen, ifølge seg selv, var lovet en posisjon som leder av Havnestyret etter valget i 2011 han aldri fikk, beskriver han som bittert.

– Det var en muntlig avtale gjort før valget i 2011 mellom partiene. Jeg bet det i meg at den aldri ble oppfylt når det gjaldt meg og lederrollen i Havnestyret, og har holdt meg lojalt til flertallets politikk fra 2011 og ut til i fjor, sier han.

– Vi hadde en avtale om at Venstre skulle ha leder av havnestyret, og det løftet er oppfylt, sier Høyres ordfører Thor Edquist til NRK.

Ordføreren avviser at hans parti har vanskeliggjort utvikling av Halden havn.

– Vi har ikke vanskeliggjort noe som helst, men ville ha mer dokumentasjon på inntjening for investeringen, slik vi nå krever i alle saker hvor kommunen skal bruke penger. Hva får vi igjen for pengene vi bruker?

– Vi fikk svar på spørsmålet, saken kom opp på nytt, og ble godkjent. Hvorfor dette kommer opp nå, flere måneder etter at investeringen er gjort, forstår jeg ikke. Feil rutiner ved driften, også i havnevesenet, viser at krav til dokumentasjon var berettiget, også der, sier Edquist.

Roar Günther Andersen (V): - Jeg er skuffet over dagens posisjonssamarbeid, der avtaler ikke holdes.

– Jeg er skuffet over dagens posisjonssamarbeid, der avtaler ikke holdes.

Det endelige bruddet med Høyre

Frontene har stått steilt mot hverandre i Halden-politikken i årevis, og tilspisset seg etter de borgerliges valgseier i 1995.

Roar Günther Andersen

BLE KASTET UT FRA MØTE. Sterkt engasjement og tøff tone har preget deler av lokalpolitikken i Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Det er klart at det blir sterkt engasjement, og det kan bli kraftig ordutveksling, men jeg synes selv jeg har en grei tone overfor mine motdebattanter generelt, sier han.

Da et flertall i kommunestyret i fjor vedtok å bygge storfamilieleiligheter i park på Damhaugen, der Günther Andersen selv bor, sprakk det helt for Venstre-mannen og han tok et personlig brudd med Høyre.

I bakkant av hans utblåsning oppstod misnøye med ham internt blant posisjonspolitikerne. Han ble kalt for "løs kanon på dekk" og det var snakk om å ekskludere ham.

– Jeg har tro på å stå opp for det man mener, og å gi uttrykk for det. At ikke alle liker det, må man bare ta inn over seg i et demokrati, sier han.

– Ønsker meg et nytt politisk parti

Günther Andersen mener at de fem partiene som overtok Halden kommune i 2011 har hatt en bratt bakke å gå, men at det nå skjer ting som gir grunn til optimisme.

– Jeg er stolt av og glad for å ha fått være med på å bidra til at Halden kommune nå er på vei i riktig retning. Organisasjonen er endret, og prinsippene om å skille politikk og administrasjon sterkere fra hverandre er endret. Jeg mener at det økonomisk sett går riktig vei, sier Günther Andersen.

Foruten å være inne i sin femte periode i kommunestyret i Halden har han også vært fylkesleder i Østfold Venstre og hatt en rekke verv i utvalg og nemnder.

– Jeg snakker med vanlige folk om vanlige ting, og det er blant annet i slike samtaler jeg henter inspirasjon til hva som er "god politikk" og riktig retning for politikken, sier Venstre-mannen.

Roar Günther Andersen (V): - Jeg er et politisk menneske. Jeg trengte en pause nå, men utelukker ikke at jeg kommer til å engasjere meg politisk igjen.

– Jeg er et politisk menneske. Jeg trengte en pause nå, men utelukker ikke at jeg kommer til å engasjere meg politisk igjen.

– Betydelig politisk teft

På Venstres nettsider omtales Roar Günther Andersen som en politiker opptatt av åpenhet, redelighet og ærlighet i offentlige prosesser.

Nettsidene presenterer ham som "en stemme for dem som er små som liten eller ingen stemme har".

Venstres ordførerkandidat til høstens kommunevalg i Halden, Geir Helge Sandsmark, sier Günther Andersen er en uredd politiker.

– Roar har hatt betydelig politisk teft og var aldri redd for å stå for sine meninger. Han har vist stor utholdenhet og seiret på mange måter i kampen om Mølen og forvaltningen av havnas eiendommer, sier Sandsmark til NRK og tilføyer

– Roar har og betydelig omsorg for de svake i samfunnet og en uovertruffen evne til å møte alle mennesker med samme respekt.

Utelukker ikke comeback

Det er en "mettet mann", som nå legger inn årene som politiker.

– Jeg har vært desillusjonert i denne siste perioden etter valget i 2011. Jeg trenger en pause nå, sier han.

Günther Andersen erkjenner at det er krevende med et slikt engasjement også for omgivelsene, og han retter en stor takk til kona og familien for at de har latt ham få delta i politikken over så mange år.

Han forteller at han har pass, bobil og at han er glad i å reise, og ser for seg at det kan bli mange turer sammen med kona nå, når politikken nå ikke skal okkupere tid. I tillegg har han barnebarn han nå gjerne vil se mer til.

– Jeg ser imidlertid ikke bort ifra, at jeg på et senere tidspunkt i livet kan få lyst til å drive med politikk igjen. Jeg er et politisk menneske og tenker politikk fra morgen til kveld, sier han.

På forespørsel fra NRK om hva som har gledet ham mest som politiker svarer han

– Jeg har fått møte mange flotte mennesker og det har vært veldig berikende. Jeg kan ikke erindre å ha opplevd noe negativt i møte med mennesker. At jeg også har hatt en viss underholdningsverdi som politiker har jeg fått høre fra mange som har sett meg i Halden-TVs sendinger fra kommunestyresalen. Det er også noe å glede seg over, sier han og ler.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter storinnrykk til Moss- FFK

    Det er solgt nærmere firetusen billetter til ettermiddagens lokaloppgjør mellom Moss og Fredrikstad. De to østfoldrivalene møtes til seriekamp i 2. divisjon på Melløs klokken 16 i dag.

    Melløs Stadion
    Foto: Espen Torgersen
  • Mistenkt for fyllekjøring

    En mann i 20 årene ble stanset av UP på Rolvsøy i Fredrikstad lørdag formiddag. Han er mistenkt for å ha vært alkoholpåvirket da han kjørte bil.