NRK Meny
Normal

Velger lønn framfor skolebøker

- Jeg vil ikke ha et studielån på et studie jeg ikke vet om jeg kommer til å få bruk for i framtida, forteller Henrikke Paulsen fra Halden.

Skolebøker

Stadig flere ungdommer velger bort skolebøkene. Høgskolen i Østfold har mistet 300 studenter på to år.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Stadig flere ungdommer velger jobb framfor studier her i fylket. Høgskolen i Østfold har hatt fem prosent færre studenter de siste to åra.

- Skyldes godt arbeidsmarked

Jo Eses ved opptakskontoret på høgskolen tror nedgangen skyldes godt arbeidsmarked.

- Vi har de siste åra hatt et veldig godt arbeidsmarked. Tradisjonelt ser man at antall studenter svinger i likhet med forholdene i arbeidsmarkedet. Når det er et godt arbeidsmarked så vil folk jobbe, sier han.

Vil jobbe og ikke studere

Henrikke Paulsen jobber i klesbutikk, og hun vil foreløpig fortsette å jobbe og tjene penger istedenfor å studere.

- Jeg treffer mange mennesker, og jeg holder på med mote. Jeg får lov til å være med på å bygge om butikken og ordner med trender og sånt. Det er kjempegøy og jeg lærer veldig mye, sier hun.

- Studerer for studentlivets skyld

Hun har inntrykket av at mange unge velger å studere, selv om de kanskje ikke helt vet hva de vil med studiene.

- Mange tar kanskje bare noen fag for å oppleve studentlivet, men det hadde ikke jeg lyst til.

Når hun finner ut hva hun ønsker å studere skal hun tilbake på skolebenken.

- Men først må jeg vite hva jeg vil, for jeg vil ikke opparbeide meg et studielån på noe jeg ikke vil få bruk for, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinne ble anmeldt for promillekjøring i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad lørdag kveld. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnens førerkort ble dermed beslaglagt. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.

  • Berusede menn fikk marsjordre

    Mange berusede menn oppførte seg så dårlig i Østfoldbyene natt til søndag at de ble bortvist fra sentrum av politiet. I Fredrikstad fikk sju menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum, mens én ble bortvist fra et utested. I Halden ble to menn bortvist fra sentrum. Det samme gjaldt en mann i Moss. Også i Rakkestad fikk to berusede menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum etter en krangel på et utested.