NRK Meny
Normal

Næringslivet er lønnsomt, men skaper ikke nok nye jobber

Næringslivet i Østfold blir stadig mer lønnsomt, og ligger på fjerdeplass i landet. Likevel viser en rapport at veksten er for svak.

Glava i Askim

Byggeindustrien er stor i Østfold, og fylket har flere store produsenter som leverer til denne næringen.

Foto: Tomas Berger / NRK

Næringslivet i Østfold vokser for sakte. Det skapes for få arbeidsplasser. Det er to av konklusjonene i en ny rapport fra Telemarksforsking.

Det positive er at det lokale næringslivet øker lønnsomheten: Flere bedrifter får et positivt resultat før skatt. Det går fram av en rapport fra Telemarksforsking som er presentert nå.

I 2014 var Østfold det fjerde beste fylket i landet, målt etter lønnsomhet i næringslivet. Fem år tidligere lå fylket på 14. plass på denne listen. I tillegg viser rapporten at Østfold er et attraktivt sted å bo.

Vi trenger nyskapning

Kjell Arne Græsdal, daglig leder i Fredrikstad næringsforening

Leder av Fredrikstad Næringsutvikling, Kjell Arne Græsdal etterlyser et raskere skifte i næringslivet.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Det trengs mer nyskaping og positiv utvikling i Østfold, sier leder av Fredrikstad Næringsutvikling, Kjell Arne Græsdal.

Byggenæringen er eksempelvis stor i Østfold, over 20 prosent større enn gjennomsnittet for fylkene.

– I tillegg har vi mange fabrikker knyttet til næringen, som eksempelvis Glava, Rockwool og Gyproc. Dette er bransje som er veldig gjennomregulert, men vi må gi den fart. Vi trenger et raskere skifte, da trenger klokka til en bedrift og klokka til en offentlig ansatt å være mer samstemt enn de er i dag, mener Græsdal.

Han mener at det som er viktigst nå, er å skape flere arbeidsplasser.

– Det har ikke Østfold vært flinke til, og Telemarksforsknings rapporter sier at dette er neppe bærekraftig over tid, sier Græsdal.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Kalnes kan få kutt i støtte

  Kalnes videregående skole kan miste over 135 000 kroner i produksjonstilskudd.

  Etter bruddene på dyrevelferdsloven som ble avdekket på skolegårdsbruket i fjor, har Sarpsborg kommune varslet at de vil avkorte produksjonstilskuddet for i fjor.

  Skolen rettet opp i feilene raskt, det er en av grunnen til at de nå klager på vedtaket, sier rektor Hanne Lorentzen:

  Grisehold på Kalnes
  Foto: Petter Larsson/NRK
 • Anmeldt for å ha slått russ

  En deltaker på russetreffet på Fredriksten i Halden er mistenkt for å ha slått til to medruss. Personen er kjørt i politiets arrest og anmeldt. En annen sitter også i arresten etter å ha vært utagerende og overstadig beruset på landstreffet for russ.