NRK Meny
Normal

Vegvesenet: Sørg for at du synes

Nå starter tiden av året der flest fotgjengere blir påkjørt - og det skjer oftest i gangfeltene.

Intensivbelysning gangfelt

Selv om det er lys er det ofte for mørkt hvis du ikke har refleks, advarer Statens vegvesen.

Foto: Ketil Strebel / NRK

Statens vegvesen har sett på statistikk tilbake til 2010, og funnet ut at det minst trygge du kan gjøre, er å krysse et gangfelt når det er mørkt, uten refleks eller vest, og tro at bilistene ser deg.

Fra starten av 2010 til og med september i år ble 162 fotgjengere skadet på veiene i Østfold. Fire av dem omkom.

Nesten hver tiende av de alvorligste ulykkene i fylket var fotgjengerulykker. Og mange av ulykkene kunne vært unngått, mener avdelingsdirektør Roar Midtbø Jensen i Statens vegvesen, vegavdeling Østfold.

– Få øyekontakt med sjåføren

Roar Midtbø Jensen

- Spesielt når det er mørkt og vått om høsten er det vanskelig å se fotgjengere, også i godt opplyste gangfelt, sier Roar Midtbø Jensen i Statens vegvesen.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Spesielt i høstmørket er det viktig å bruke refleks, fortsetter Midtbø Jensen.

– Og prøv å få øyekontakt med bilister som nærmer seg fotgjengerfeltet. Du tror kanskje at bilisten ser deg, men det hender de ikke gjør det.

Vegvesenet har kartlagt gangfelt over hele Østfold. Flere steder er fartsgrensene senket, gangfelt hevet, eller det er gjort andre tiltak for å bedre trafikksikkerheten.

– Det arbeidet fortsetter vi med, fortsetter Midtbø Jensen.

Refleksbruken må fortsatt opp

Samtidig har flere tiår med kampanjer for å få folk til å bruke refleks hatt varierende effekt.

Statistikken viser at stadig flere bruker refleks, men ifølge Midtbø Jensen er det fremdeles for få. Ned mot 30 prosent av fotgjengerne bruker vest eller andre typer refleks, viser tellinger gjort av Statens vegvesen. Folk i byområder nøler mest.

– Hadde voksne vært like flinke som barn hadde vi kommet ganske langt, sier Midtbø Jensen.

– Tellinger på refleksbruk viser at det er nede i rundt 30 prosent som bruker refleks, spesielt i byområder er det lavt. Spesielt når det er mørkt og vått om høsten er det vanskelig å se fotgjengere, også i godt opplyste gangfelt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Koster-rekord

    Sommeren har gitt billettrekord for Kosterbåtene, skriver Fredriksstad Blad. Båtene trafikkerer mellom Strømstad og Koster. I juli ble det solgt 112 000 billetter mot 98 000 i juli i fjor. Også mai og juni ble rekordmåneder for selskapet Västtrafik som driver ruta.

  • Ung motorsyklist omkom

    Det var en mann i 20-årene fra Toten som omkom i en motorsykkelulykke i Trøsken søndag ettermiddag. Sykkelen har kjørt av veien og inn i et tre. Føreren døde på stedet. Det var ingen vitner til ulykken, forteller Finn Håvard Aas ved politiets operasjonssentral.