NRK Meny
Normal

Fortviler over søppeljobb

Vegvesenet rydder søppel for titalls millioner hvert år. Pengene kunne gått til mange kilometer ny asfalt eller trafikksikkerhet.

Søppel langs vei

Statens vegvesen bruker minst 50 millioner kroner hvert år på å rydde opp søppel som folk har kastet langs hovedveiene.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Hver vår ryddes søppel langs norske hovedveier for et beløp på minst 50 millioner kroner. En jobb Statens vegvesen gjerne skulle vært foruten. Søpla slenges ut av biler eller blåser av tilhengere og containere.

Pressesjef i Statens vegvesen, Kjell Bjørn Vinje, fortviler over alle ressursene som går med til noe som burde være unødvendig.

Kjell Bjørn Vinje

Pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen fortviler over at de må bruke store ressurser hver vår på å rydde veiene for søppel.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Vi bruker titalls millioner kroner på å rydde hovedveinettet for søppel, og kunne i stedet brukt det på å gjøre veiene bedre og sikrere.

Vegvesenet har beregnet at ryddejobben som gjøres hver vår koster like mye som å asfaltere en vei fra Oslo til Moss, en strekning på 60 kilometer.

– Har kastet ting

På Alvim ved Sarpsborg er det flere hurtigmatkjeder og bilister som spiser mat fra papirposer og drikker av pappbeger. En av dem er Martin Clausen. Han innrømmer at han har kastet søppel fra bilvinduet.

Martin Clausen tar matpause i bilen.

Martin Clausen fra Sarpsborg spiser ofte i bilen, og innrømmer at han noen ganger har kastet søppel i veikanten.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Det har hendt, men det er ikke noe jeg ofte gjør. Jeg tar det heller i bilen og kaster det på jobben eller hjemme. Eller så bruker jeg kasser som står der hvor jeg spiser, forklarer han.

Også en jentegjeng på tur må tilstå at de har kastet emballasje fra bil. Men, Ida Fredrikke Kjellmann sier hun har skjerpet seg.

– Det har skjedd, men jeg har blitt flinkere, sier hun.

Ulovlig

Det er ikke lov å forsøple det offentlige rom i Norge. Likevel er det like fullt av søppel langs veier og i byer nå som før.

– Vi må bare appellere til folks fornuft, at de skjønner at det er helt unødvendig for samfunnet å bruke titalls av millioner på å plukke opp søppel og skit etter folk, sier Kjell Bjørn Vinje.

Bare på E6 gjennom Østfold bruker Statens vegvesen nå elleve netter på å rydde hele strekningen på 6–7 mil gjennom fylket for rask som folk har kastet fra seg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker Norgesmestere i innebandy

    Det var Greåker som stakk av med NM-tittelen etter at de slo Sveiva på straffer i finalen i Ekeberghallen. Kampen endte 4-4 etter full tid. Greåker scoret på tre av sine straffer, mens Sveiva bommet på alle. Dermed kan sarpingene juble for sin første NM-seier på ni år.

  • Straffer i NM-finalen

    Greåker og Sveiva scoret to mål hver i den tredje perioden i NM-finalen i innebandy for menn, men ingen av lagene klarte å finne veien til målet i spilleforlengelsen. Finalen skal dermed avgjøres på straffer. Niklas Nordh og Martin Moeskau Lilleby sto bak de to målene i tredje periode.