NRK Meny
Normal

Sprayer Sarpsborg fargerik

Grå vegger i Sarpsborg sentrum er byttet ut med fargerike naturbilder. Fire lokale kunstnere har fått gå løs på veggene med spraybokser, og både unge og eldre setter pris på resultatet.

Created by InfoDispatcher

Se TV-innslaget om det fargerike innslaget i Sarpsborg sentrum. Reporter: Shemsi Bunjaku / Foto: Tor René Stryger.

Are Buraas

Are Buraas er en av de fire artistene som har satt farge på deler av Sarpsborg sentrum.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Veggmalerier med natur som tema har tatt helt av i Sarpsborg. Folk strømmer til for å se hva fargene kan gjøre med ellers grå og kjedelige murvegger.

Sarpsborg kommune har utfordret fire lokale kunstnere til å gå løs på husvegger i Glengsgaten og Oscarsgate i Sarpsborg sentrum med sprayboks. Oppdraget var en del av forberedelsene til helgens arrangement i byen: «Forbausende byfest».

Urban skog

– Det må bli litt urban skog i byen også, sier en av de fire, Are Buraas. – Det blir mye arbeid, jeg må jo legge sjela i det også dersom jeg skal få det fint. Det skal bli koselig for publikum.

Natur er et av temaene for veggmaleriene som preger gatebildet i deler av byens sentrum.

– Vi er fire artister der som har holdt på. Vi har forskjellige uttrykk. Alle fire er fra Sarpsborg, forteller Buraas. – Noen har holdt på i 20 år. Andre er ferske.

Buraas setter pris på at Sarpsborg kommune tør å være «litt gærne» og satse på farger i byen.

De fire kunstnerne har malt med sprayboks, men resultatet er likevel ikke det folk flest forbinder med graffiti. I bygatene kan man se blomster og andre naturmotiver, vikingelementer og historiske symboler.

Positive reaksjoner

Grafitti tatt godt imot

Veggmaleriene er blitt tatt godt imot, og er blitt et yndet fotomotiv.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Reaksjonene fra publikum har ikke latt vente på seg. De fire med sprayboksene har fått mange hyggelige tilbakemeldinger.

– Jeg gikk her for noen dager siden, og da jeg kom tilbake nå, fikk jeg en aha-opplevelse. Dette er kunst. Det er skikkelig fint, sa Kjell Reidar Staalberg til NRKs reporter på stedet.

Lignende reaksjoner fikk vi fra Bjørn Nysæther:

– Jeg synes det er veldig flott kunst. Det er kunst som kommer ut i det offentlige. Vi slipper å gå på et galleri. Du ser det når du går på gata. Jeg blir godt humør. Det skaper liv i byen og det skaper farger på et fra tidligere grått og trist bygg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brannøvelse i Rakkestad

    Rakkestad Brannvesen skal ha øvelse i Nærbyveien i dag lørdag. Det kan bli synlige flammer og røyk i forbindelse med denne øvelsen.

  • Mye fyll og bråk i Halden i natt

    En beruset mann i slutten av tenårene blir bortvist fra Halden sentrum etter å ha kranglet med dørvakter på et utested ved 00.30 i natt. En drøy time senere rykker politiet ut til et annet utested i Halden etter melding om bråk. En beruset mann i 20-årene blir forsøkt bortvist, men mannen nekter å følge ordre og måtte dermed sove ut i drukkenskapsarresten. Og rett før klokken 03.00 i natt blir en mann anmeldt for urinering på offentlig sted, også det i Halden sentrum.