Da Mattilsynet besøkte lokalene til Mesterbakeren på Sellebakk i Fredrikstad ble det oppdaget mugg i store deler av lokalene der det daglig bakes brød som selges på store deler av Østlandet.
– Vi hadde to inspektører på tilsyn ved bakeriet. Der fant vi en del ting som gikk på orden og renhold, og generelt hygiene, forteller seksjonsleder i mattilsynet Trond-Reidar Bukholm.
– Infisert av mugg
– Spesielt var det en god del muggbefengte vegger og områder rundt der mat blir produseres. På veggene var det betydelig med muggvekst. I det hele tatt var lokalene nedslitt, det var kondens og dårlig ventilering, sier Bukholm.
Det var Fredriksstad Blad som først skrev om funnene hos bakeriet.
Etter Mattilsynets besøk ble det skrevet et hastevedtak der det blant annet står at enkelte rom og områder virket helt infisert av mugg.
– Vi ble nødt til å sette inn strakstiltak for å fjerne dette. Det går ikke an å ha det sånn i et produksjonslokale, sier Bukholm til NRK.no.
– Muggsporer kan i verste fall inneholde en del smittestoffer som kan forurense matvarer og også ødelegge for arbeidsmiljøet til folk som jobber i lokalene, sier Bukholm.
- Les også:
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Bukholm forteller at bakeriet nå har vasket og desinfisert området.
– Nå har de fjernet problemet på kort sikt. Videre må de sette inn tiltak så dette ikke skjer igjen ved å sette inn rutiner. Hvis de skal fortsette å være der må de nok gjøre noe mer med isolering og ventilasjon.
- Les også:
Mesterbakeren beklager
Administrerende direktør i Mesterbakeren, Thormod Bjerke, sier at de tar Mattilsynets bemerkninger alvorlig.
– Det er klart at vi beklager på det sterkeste at dette har skjedd. Vi liker jo ikke at dette blir funnet i våre anlegg. Vi er veldig opptatte av å drive bakeriene våre i henhold til kravene fra Mattilsynet, så det sier seg selv at dette synes vi ikke noe om, sier han.
– Vi tar dette svært alvorlig og har satt i gang strakstiltak allerede og har rettet opp de forholdene som er påpekt.
I slutten av måneden flytter deler av produksjonen fra bakeriet i Fredrikstad.
Ifølge Bjerke er det ikke påvist at forholdene i lokalet har hatt noe påvirkning på deres produkter.
– Men det er et gammelt produksjonslokale. Vi vil gjerne ut av disse lokalene så fort som mulig. Vi har allerede satt i gang arbeidet og er i sluttforhandling om nye lokaler.
- Les også: