Tirsdag vedtar Stortinget allmenn verneplikt for kvinner

Frem til nå har det vært valgfritt for jenter om de vil avtjene førstegangstjeneste eller ikke. Men fra og med neste år blir det verneplikt for alle.

Jenter i Madlaleiren

Om alt går som forventet vedtar Stortinget verneplikt for alle kvinner. Her står kvinnene oppstilt i Madlaleiren i Rogaland.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Innføring av verneplikt for kvinner ble vedtatt av Stortinget i juni 2013, og Forsvarsdepartementet har i vår hatt forslag til nødvendige endringer ute på høring. For å innføre allmenn verneplikt må nødvendige endringer gjøres både i vernepliktsloven og heimevernsloven.

– Ikke interessert

Alle norske kvinner som er født i 1997 og senere, vil være vernepliktige fra 2015, og de første vernepliktige kvinnene vil møte til tjeneste sommeren 2016.

Det er det ikke alle som synes er like rettferdig.

– Hvis du skal i militæret bør du være interessert i å være der. Det er ganske hardt. Jeg er ikke så interessert i å være der, sier elev ved Glemmen videregående skole i Fredrikstad, Madelen Kvadsheim.

Hun synes ikke at førstegangstjenesten er noe for alle jenter.

– De gjør samme øvelsene som gutter og det er kanskje tungt for mange, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Madelen Kvadsheim og venninnene

Madelen Kvadsheim (t.v.) og venninne har ikke lyst til å avtjene førstegangstjeneste.

Foto: Joachim Constantin Høyer / NRK

Mer enn å løpe rundt med gevær

Men på militærbasen på Rygge er gleden større. Oberstløytnant Jon Terje Myhren synes det er på tide at verneplikt for kvinner innføres.

– Nå får vi lov til å bruke det aller beste av norsk ungdom til å lage soldater til å ta vare på ladet, og ikke bare de beste guttene, sier han.

Han mener at bekymrede jenter ikke har noe å være redd for.

– I praksis er vernet plikt en plikt, så sånn sett ligger den en viss grad av tvang i det. På en annen side ligger det veldig mange muligheter innenfor det å tjenestegjøre i forsvaret i dag. Vi har blitt så høyteknologiske at det finnes muligheter for dem som ikke nødvendigvis vil løpe rundt i skogen og i dyp snø med maskingevær, sier Myhren.

– Jeg tror at når forsvaret får vist hva vi har gjort av forberedelser og hvilke muligheter jentene har på lik linje på guttene, så tror jeg det kommer til å fjerne noe av den usikkerheten som de første kullene nå sikkert går rundt og føler på.

– Vi klarer det vi også

Tidligere har kvinner som har blir kjent tjenestedyktige på sesjon og blitt innkalt til førstegangstjeneste, hatt mulighet til å velge bort tjenestegjøring. Dette vil ikke lenger være mulig.

For skoleeleven Amalie Borgersen handler det om likestilling.

– Jeg synes kanskje det er greit. Om du er gutt eller jente har ikke noe å si, da kan man bli stilt likt uansett kjønn. Selv om man er jente er man ikke svakere. Gutter klarer kanskje mer, men vi klarer fortsatt å utføre oppgavene vi også, sier hun.

Hun gleder seg til å være i forsvaret.

– Jeg har lyst til å være i garden.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), forsvarspolitisk talsperson Regina Alexandrova (H) og forsvarspolitisk talsperson Christian Tybring-Gjedde (Frp) vil sammen med soldater være til stede under debatten i Stortinget tirsdag.

Dette mener ungdom om verneplikt for kvinner:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stjernen tapte mot Lillehammer

    Stjernen tapte 4-9 borte mot Lillehammer. David Hallström scoret de rødehvites mål i tredje periode.