Våryre vinningsforbrytere

Fire bilinnbrudd i natt, to villainnbrudd på høylys dag i går. Politiet i Sarpsborg ber folk melde fra om fremmede som oppfører seg mistenkelig.

Bjørn Håndlykken

Snekker Bjørn Håndlykken er en av fire håndverkere i Sarpsborg som ble hjemsøkt av tyver i natt.

Foto: Petter Larsson / NRK

Vippesag, ladere, batterier, batteridriller. Dyrt utstyr som var trygt innelåst for natta i bilen som sto parkert foran huset. Trodde snekker Bjørn Håndlykken i Sarpsborg, i hvert fall helt til i morges.

Jeg sjekket at bilen var låst, så på siden at dørhåndtaket sto revet ut. Det er sannsynligvis bare røsket åpent.

Bjørn Håndlykken, snekker

– Jeg kom ut litt over klokka åtte, skulle hente noe i bilen. Trykket på den automatiske åpneren. Bilen åpnet seg, på passasjersiden så jeg at luka til hanskerommet lå delvis åpen. Så så jeg at det lå ting på setet som ikke lå der i går kveld.

Meldingene strømmet på

Politiførstebetjent Daniel Wallin Holm i Sarpsborg sier de fikk flere meldinger fra håndverkerne utover morgenen.

– Vi fikk melding på morgenkvisten, først om ett tyveri. Flere kom etter hvert. Primært er det verktøy og elektrisk utstyr som er tatt, og det er håndverkerbiler som er rammet.

-Det skjedde i området Lande/Kurland i Sarpsborg. Det er et ganske lite geografisk område, så det er nærliggende å tro at det er samme gjerningspersoner, sier Wallin Holm.

Tyvene har knust rutene.

Tyvene tok seg tid

– Så åpnet jeg sidedøren, og så at det var tomt for verktøy, fortsetter Håndlykken på sin fortelling.

– Jeg sjekket at bilen var låst. Så på siden, at dørhåndtaket sto revet ut. Det er sannsynligvis bare røsket åpent.

Kona mi sa det sto mange verktøykasser langs veggen etter at hun var ute etter posten. Da gikk jeg ut igjen, kassene sto langs husveggen, tomme.

– De har tatt det de ville ha. Elektriske driller, ladere, annet maskinverktøy.

Tyvene har tatt seg tid til å gjennomsøke verktøykassene, velge hva slags verktøy de ville ha med seg, og stable kassene ut etterpå. Alt gjort metodisk og stille.

Det virker på meg som om at de har vært ganske bevisste på det de har gjort, sier Håndlykken.

For drøyt to uker siden tok politiet tre litauere med store mengder verktøy i bilen, som viste seg å være stjålet. De tre ble utvist.

Politiet er ikke ukjent med at slike personer kommer tilbake og begår nye vinningslovbrudd, men politiet har ingen konkrete mistanker nå, sier Wallin Holm.

Daniel Wallin Holm

– Vi har økt patruljeringen, og ber også folk være oppmerksomme, sier politiførstebetjent Daniel Wallin Holm i Sarpsborg.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Vi har en tanke om at det kan være tilfelle nå også, uten at vi ser etter konkrete personer.

– Det er flere typer forhold, og flere mennesker som begår kriminalitet. Vi tror ikke de samme står bak alt, men vi ser at det er økende aktivitet.

– Det er allment kjent fra statistikk at Øst-Europa er overrepresentert.

Øker patruljeringen

– Politiet har økt patruljeringen på aktuelle steder, og om natten. Når det gjelder de to innbruddene i villaer i Skjeberg, som skjedde i går på formiddagen, så er det observert en liten, rød bil med utenlandske skilter. Politiet er interesserte i opplysninger om dette, sier Wallin Holm.

I natt kan jeg ikke gjøre så mye annet enn å rygge bilen inn andre veien, sier Bjørn Håndlykken. Å laste det han har igjen av verktøy inn og ut av bilen hver kveld og morgen er ikke en praktisk løsning.

– Når jeg har såpass med verktøy og utstyr, så har jeg ikke plass andre steder enn i bilen.

Fire bilinnbrudd i natt, to villainnbrudd på høylys dag i går. Politiet i Sarpsborg ber folk melde fra om fremmede som oppfører seg mistenkelig.

Foto/redigering: Petter Larsson.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Forretninger sliter etter storbrann

    Flere forretninger har holdt stengt siden storbrannen i Cewexgården i Fredrikstad forrige helg. Det har gått hardt utover omsetningen, skriver Fredriksstad Blad. Først i neste uke vil gågata trolig åpnes igjen.