Varsleren krever at flere i toppledelsen må gå etter millionsmell

En beklagelse er ikke nok, mener en av varslerne i skattesmell-saken i Fredrikstad kommune. Varsleren krever at flere i toppledelsen slutter.

Teknisk drift i Fredrikstad

SMELL: Fredrikstad kommune har fått en skattesmell på 17,5 millioner kroner etter skattebom. Her fra lokalene til Teknisk drift i Tomteveien i Fredrikstad.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Skatt Øst krever 17,5 millioner kroner av Fredrikstad kommune, fordi den ikke har fulgt skattereglene i byggesaker. Allerede for fire år siden ble kommunen varslet av to ansatte om skattebommen, men de ble ikke hørt.

– Det kom ikke som en bombe at de nå får dette kravet. Selv om de beklager det de har gjort, kan jeg ikke stole på dem. De har prøvd å tåkelegge, nå har de ingen annen mulighet enn å legge seg paddeflate, sier en av varslerne til NRK.

Stilte spørsmål

Allerede tidlig i 2012 begynte varsleren å stille spørsmål ved hvordan kommunen praktiserte anleggsbidragsmodellen, der utbyggere får tilbake momsen. Kravet er at det er kommunen som er byggherre, men her sviktet det.

– Hvis dette skulle blitt gjort ordentlig, måtte det vært ansatt en egen person i kommunen til å følge opp alle prosjektene, for man har nok med kommunens egne prosjekter, forklarer den tidligere ansatte.

Fredrikstad kommune beklager nå overfor de to som forsøkte å si ifra i 2012. Men beklagelsen betyr ikke at det er en gledens dag, forklarer varsleren.

– Er det noen som trenger en beklagelse, så er det skattebetalerne.

Bryggerifjellet i Fredrikstad

FRADRAG: Totalt ti prosjekter er rammet av skattefadesen, et av dem er Bryggerifjellet i Fredrikstad.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Gjennom hele 2012 ble det stilt spørsmål ved avtalene, og saken blir meldt oppover i systemet via varslerens nærmeste leder. Kommunalsjef, rådmann og ansvarlig for utbygging og investeringer fikk alle vite at noe ikke var riktig, ifølge varsleren.

– Jeg trodde det jeg varslet om ble tatt tak i, men i stedet ble jeg kalt inn på teppet. Det hele skurret veldig.

– Sak for Økokrim

Ifølge varsleren ble situasjonen mer fastlåst på jobben, ingenting skal ha skjedd etter bekymringsmeldingene.

Teknisk drift i Fredrikstad

INGEN KOMMENTAR: Varsleren krever at flere skal gå, men kommunalsjefen for Teknisk drift ønsker ikke å kommentere personalsaker i media.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– I stedet ble jeg fratatt arbeidsoppgaver og folk smilte til meg med påsmurte smil. Da bestemte jeg meg for å slutte.

– Jeg mener ledelsen i kommunen må svare for seg, og jeg blir veldig forundret hvis det ikke kommer anmeldelser. Dette er noe Økokrim også bør se på og det bør bli flere oppsigelser.

Atle Holten, kommunalsjef for Teknisk drift, ønsker ikke å kommentere kravet om oppsigelser.

– Vi kommenterer ikke personalmessige forhold i media, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenkelig røyk på Rygge

    Moss brannvesen rykker ut for å sjekke mistenkelig røyk fra E6 ved Rygge flyplass, melder Øst 110-sentralen.

  • Brann i motorrom

    Det brant i motorrommet på en bil på Dilling i Moss i natt. Politiet melder at brannen ble raskt slukket, og ingen ble skadd som følge av brannen.