NRK Meny
Normal

Varsler streikeopptrapping i Østfold

Akademikernes forhandlingsleder sier sykehusstreiken trappes opp på fredag - blant annet i Østfold.

Leder Rune Frøyland i Akademikerne Helse.

– En moderat opptrapping, mener forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne Helse.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne Helse sier det blir tatt ut 13 nye sykehusansatte her i fylket.

– Vesentlig leger og en psykolog. I Østfold vil de da totalt være 36 akademikere i streik, sier Frøyland.

Opptrappingen gjelder 185 fagforeningsmedlemmer ved tre nye helsevirksomheter. Blir arbeidskonflikten ikke løst innen fredag, vil 498 leger og andre være tatt ut i streik på totalt 12 sykehus.

Mer om streiken:

– Vi trapper opp streiken for å legge ytterligere press på sykehusdirektørene, slik at de kan be arbeidsgiverorganisasjonen Spekter om å gå tilbake igjen til forhandlinger, men med et annen mandat enn det vi hittil har møtt, sier Frøyland.

For tidlig å si noe om konsekvensene

Av de 13 som er varslet tatt ut på fredag, er 12 ansatt i medisinske og kirurgiske avdelinger, mens en er ansatt i sykehusets administrasjon.

Sykehusets ledelse går nå gjennom opptrappingsvarselet i detalj, og kommunikasjonssjef Bjørn Hødal sier det er for tidlig å si hvilke konsekvenser den etter ledelsens mening vil få.

– Vi ble varslet ved midnatt, nå går vi gjennom og ser på hvilke konsekvenser dette vil få for de enkelte avdelinger, sier Hødal.

– Ingen fare for liv og helse

Akademikerne mener opptrappingen ikke innebærer noen økt fare for liv og helse. Frøyland sier det er en moderat opptrapping, men den vil ha konsekvenser for noen.

– At enkelte pasienter får dessverre avlyst eller utsatt operasjoner eller enkle inngrep, det kan hende.

– Får dette noe å si for akutt-kapasiteten ved sykehuset?

– Nei, det får ingenting å si for den.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på musikkstøy fra festningen

    Naboer til Fredriksten festning i Halden ber Fylkesmannen i Østfold vurdere om reglene følges under store konserter på festningen. Festivalen Tons of Rock og Landstreffet for russ trekkes fram som arrangement som skaper mye støy og går ut over nattesøvn og trivsel for de som bor i området.

    tons of rock 2015
    Foto: Rune Fredriksen / NRK
  • Dømt for voldtekt av datteren

    En mann i 40-årene er dømt til fengsel i fire år og åtte måneder for voldtekt av sin egen datter. Mannen innrømmet ikke straffskyld da han møtte for tingretten i Fredrikstad i september. I retten hevdet datteren at anklagene hun tidlige hadde rettet mot faren hadde vært falske. En enstemmig tingrett fant likevel faren skyldig etter tiltalen.