NRK Meny
Normal

Nå blir det stormflo langs Østfoldkysten

I løpet av fredag og natt til lørdag stiger vannet skikkelig kraftig langs Østfold-kysten. Meteorologene varsler stormflo med vannstand på opp mot meteren over normalen.

Høy vannstand ved fergeleiet i Gamlebyen

Slik så det ut da det var stormflo i Fredrikstad i februar 2008.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdal kan fortelle at det er et kraftig lavtrykk på vei inn mot Vestlandet. Dette lavtrykket fører til at vi utover natt til fredag får en økende sønnavind i områdene rundt Oslofjorden.

– Det vil blåse sterk kuling fredag morgen og tidlig formiddag på utsatte steder i fjorden. Det vil også være frisk bris over land. Vi får en vindfull start på fredagen, og i tillegg også en del regnvær fredag morgen. Det blir mye vær fredag, sier Løvdal.

Rafael Escobar Løvdal

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdal varsler stormflo langs Østfold-kysten fredag og lørdag.

Foto: NRK

Utover dagen fredag vil regnværet avta og vinden dreier på sørvest. Vinden vil minke noe, men det vil fortsatt være liten, kanskje stiv kuling på de mest utsatte stedene på kysten sør i fylket.

– Følg med på høyvannet

– Det man skal passe på er høyvannet. Kombinasjonen av lavtrykk på vei mot Vestlandet, og vinn fra sør eller sørvest fører til det vi kaller stormflo, forklarer meteorologen. – Dette drar mye vann inn i Skagerak. Vi kan vente vannstand til opp til omkring en meter over det som er normalt i gjennomsnitt tidlig på lørdag. Det stiger opp til ca. 70 centimeter i løpet av fredag og høyere utover natten.

«Se havnivå» på Statens Kartverks internettsider er det mulighet til å se detaljerte varsler for ulike steder langs kysten.

Ut over lørdag kan det gå noe byger over fylket, men det blir etter hvert mye lettere vær enn på fredag. Løvdal venter at temperaturen blir litt fallende utover i helgen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.