NRK Meny
Normal

Varmet byene med oransje skjerf

I løpet av morgenen ble over 500 oransje skjerf hengt på statuer, busker, benker og lyktestolper i Moss, Sarpsborg, Halden og Fredrikstad.

Kirkens Bymisjon med oransje skjerf i Fredrikstad

Kirkens Bymisjon pyntet flere byer i Østfold oransje i dag. Her er fra venstre Eva Tørnros, Per Christian Skauen, Lasse Imrik og Nina Jansen ute i Fredrikstad sentrum tidlig på morgenen.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

De flotte skjerfene er hjemmestrikket, og det er Kirkens Bymisjon som står bak aksjonen «Gled en som gruer seg til jul».

Den oransje fargen på skjerfene lyser opp, men den er ikke tilfeldig valgt.

En varm farge

– Det er jo et symbol på at vi ønsker å glede andre mennesker. Det er Bymisjons-fargen, den er oransje. Det er en varm farge. Det er et klart symbol om at vi ønsker oss et varmt og raust samfunn, sier daglig leder Per Christian Skauen.

– Dette er en aksjon vi har i Sarpsborg, Moss, Fredrikstad og Halden. Her har det vært frivillige, deltagere og ansatte som har strikket skjerf. Jeg tror vi har over 500 skjerf som i løpet av denne morgenen ble hengt opp på lyktestolper, benkerader, statuer i byene.

Dugnadsinnsats

Skjerfene blir strikket på dugnad, og de blir hengt opp rundt om på dugnad.

– Det er en morsom del av jobben, det å være med ut og henge opp og overraske byen, mener Skauen.

Bymisjonens skjerf pynter opp

Meningen er at noen skal ta med seg skjerfene som blir hengt opp.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Det er tredje året dette blir gjort i Østfold.

– Det vi har sett er at når dagen er over og vi skal ut og se om det er noen skjerf igjen, så er som regel alle skjerfene blitt tatt. Det er fint. Det er til og med folk som har ringt dagen etter og spurt om vi ikke har flere skjerf. Det er tanken at folk skal ta dem. De kan beholde dem selv, eller gi det til noen som de kanskje tenker på. Det er en gave, sier Skauen.

Raushet er viktig

– Hvorfor er det så viktig å vise nestekjærlighet på denne måten her?

– Det er viktig å minne hverandre på at vi ønsker å hegne om dette varme og inkluderende samfunnet Norge er. Det er stadig flere som opplever ensomhet, spesielt opp mot jul. Nettopp derfor har vi denne aksjonsdagen for å minne folk om det, det er ikke alle som gleder seg til jul. Vi trenger å være rause. Vi trenger å vise omsorg. Dette er en symbolhandling på nettopp det at vi ønsker oss et samfunn hvor vi viser hverandre omsorg.

– Når får vi med indre Østfold?

– Vi håper inderlig at vi neste år er i gang og henger opp skjerf i indre Østfold også. Jeg håper hele Østfoldsamfunnet er inkludert neste år, sier Skauen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vannlekkasje funnet i Hobøl

    Lekkasjen på hovedvannledningen i Hobøl er funnet og det er bare noen få husstander som ikke har vann. Det sier Christine Strømsæther, daglig leder ved Hobøl vannverk SA. På morgenen i dag var store deler av nordre Hobøl uten vann.

  • Folk i Hobøl uten vann

    Det er brudd på en hovedvannledning i Hobøl. Det innebærer at store deler av nordre Hobøl er uten vann. Kommunen jobber med å finne bruddstedet.

    – Hvis noen oppdager vann fra bakken, så ring oss så fort dere kan. Lekkasjen påvirker mange så vi har et stort område å lete etter lekkasjen på, skriver vannverket på Facebook og beklager ulempene.