Varm og tørr september i Østfold

Har du inntrykk av at september måned var en mild og tørr høstmåned? Da har du rett: Det var den tredje mest nedbørfattige septembermåned på 100 år.

Høsten kan være en nydelig tid

September har vært en vakker måned i Østfold.

Foto: Colourbox

Tirsdag morgen måtte noen ta fram isskrape i indre deler av fylket. I Rakkestad var temperaturen nede i 0,5 minus i løpet av natten og morgenkvisten. Men ingen av oss har slitt ut skrapene ennå, det har ikke vært mye kulde den siste måneden. Og paraplyene har også fått stå i fred.

– September ligger godt an, både når det gjelder temperatur og nedbør. Lite nedbør og høy temperatur, altså, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe når vi utfordrer ham til å oppsummere denne flotte høstmåneden vi nå legger bak oss.

23 mm nedbør på en måned

Alsvik Walløe forteller at det er noen stasjoner i Østfold som har målt nedbør og temperatur lenge. Av de stasjonene som har målt nedbør lengst er Baterød som ligger i Sarpsborg kommune. Der er det kommet bare 23 mm nedbør i løpet av september 2014.

– Der er det målt nedbør i overkant av 100 år, og årets målinger er på tredje plass når det gjelder år med lite nedbør. Det er sjeldent at det faller så lite nedbør i Østfold som det har gjort i september i år. Og i Halden, som også har målt nedbør i drøyt 100 år, er årets målinger på en 12. plass med 31 mm. Nedbøren har vært mest oppsiktsvekkende: At det har kommet lite nedbør. Det er ikke rekorder, men det er ganske nær rekordene i Østfold i år.

– Hvor mye kommer det vanligvis i september da?

– Sånn 80–90 mm nedbør er det ganske vanlig at det kommer i løpet av septembermåned. I år er vi nede på 20–30 mm. Og mye av det kom i løpet av et par dager. Det betyr at det har vært veldig mange dager med oppholdsvær i Østfold i september i år. Paraplyene har man ikke hatt mye bruk for, sier statsmeteorologen.

Værkart i Østfold

Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe og hans kolleger har hatt en hyggelig jobb i Østfold i september.

Foto: NRK

Godt og mildt

Når det gjelder temperaturen er det heller ikke rekord, men det er høyt oppe på listene.

Rygge har målt temperaturer siden 1955, altså i nær 60 år. Årets statistikk havner på en 7. plass når det gjelder varme septembermåneder.

– De fleste septembermånedene er kjøligere enn dette. Det var en snitt-temperatur på 13 grader i september i år, og det er i overkant av to grader over det som er normalt. Men rekorden stammer fra 2006. Da var det hele 15 grader i snitt i Østfold, dag og natt inkludert. Årets september havner på 6.–7. plass rundt omkring i Østfold de siste 50–60 årene, forteller Alsvik Walløe.

– Hva var den varmeste septemberdagen?

– Vi har noen år opplevd å måle opp mot 25 grader i Østfold i begynnelsen av september. Det har vi ikke gjort i år. Men det har vært ganske mange dager som har vært oppe på 20 og i overkant av 20 grader, det var nesten ti dager som har vært så varme i Østfold i september i år. Det har vært mange gode sensommerdager.

Meteorologen lover en ganske bra avslutning på en fin måned. Det vil nok trekke inn flere skyer på himmelen av og til i Østfold, men det blir oppholdsvær i dag og en del perioder med sol. Etter en litt kjølig start med rundt 0 grader i indre Østfold stiger det opp mot en 15–16 på det varmeste i ettermiddagstimene. Kommende natt blir relativt kjølig, men litt mindre kjølig enn natten vi har lagt bak oss.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 67 dyr funnet i kjeller

    48 hunder, ti katter og fem kaniner ble funnet av Mattilsynet i en kjeller i Østfold i oktober, skriver VG. Hundene sto alle oppstalla i bur, ikke alle hadde liggeunderlag, og det var stort sett tilgriset med urin og avføring, sier seksjonssjef i Mattilsynet Østfold og Follo, Nina Brogeland Laache til avisa.

  • Uten telefon i snart en uke

    Telenor kan fortsatt ikke si når feilen på telefonlinja til Aspedammen i Halden blir reparert. I forbindelse med arbeid langs jernbanen er flere kabler blitt revet ned og Telenor har ikke fått tak i sikkerhetsfolk som kreves for at linja skal bli reparert. Mobildekningen i området er dårlig slik at folk er avhengig av fasttelefon, opplyser en beboer til NRK.