Hopp til innhold

Hvilken vei skulle klokka stilles? Her har du noen tips!

Natt til søndag er det magiske tidspunktet; da vi stiller de manuelle klokkene igjen. Men var det en time frem eller tilbake?

Natt til søndag er det magiske tidpunktet; da vi stiller de manuelle klokkene igjen. Men var det en time frem eller tilbake?

Natt til søndag denne helgen starter sommertiden. Det betyr at vi går mot lysere tider, og vi må huske å stille klokka.

Men var det en time frem eller en time tilbake den skulle nå i mars?

Vi har vært ute på gata og spurt folk hva slags huskeregler de har for at sommertiden skal bli riktig. Se videoen øverst i artikkelen.

Tre enkle måter å huske hvilken vei klokka skal stilles er:

  1. Still klokka nærmere sommeren. Altså en time frem på våren og en time tilbake på høsten.
  2. På våren skal utemøblene frem – da skal klokka også frem. Når utemøblene settes tilbake skal også klokka tilbake.
  3. Klokka på smarttelefoner stiller seg selv.

Derfor stiller vi

Grunnen til at vi stiller klokken er et EU-direktiv fra 2001, som sier at klokka skal stilles en time fram siste søndag i mars, og en time tilbake siste søndag i oktober.

Smarttelefoner stiller seg selv, så det er ikke noe behov for å stille klokka på mobilen manuelt. Det kan imidlertid være greit å stille for eksempel klokka i bilen eller på kjøkkenet.

Hensikten med å stille klokken er å utnytte dagslyset bedre i den tiden på døgnet folk normalt er våkne, men ordningen med å stille klokka to ganger i året er omstridt.

Helsefarlig?

I 2011 uttalte professor Ståle Pallesen ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen til ABC Nyheter at det er helsefarlig å stille klokka frem og tilbake.

– Flere studier viser at faren for både hjerteinfarkt og bilulykker er mye større like etter at klokken stilles en time fram om våren. Folk som fra før har søvnforstyrrelser sliter. Vi burde virkelig avvikle hele konseptet, sa professor Pallesen.

Året etter kom en svensk studie som viste at antall blodpropper i hjertet stiger med fire prosent ved overgangen til sommertid.