NRK Meny
Normal

Var trollmannen Gandalv inspirert av en sarping?

Den anerkjente britiske forfatteren J.R.R Tolkien har muligens hentet inspirasjon til figuren Gandalv i Ringenes Herre fra en konge fra vikingtidens Sarpsborg.


Den anerkjente britiske forfatteren J.R.R Tolkien har muligens hentet inspirasjon til figuren Gandalv i Ringenes Herre fra en konge fra vikingtidens Sarpsborg. Det sier Nina Denney Ness ved Nasjonalmuseet.

Her er 'Gandalv' ved Sarpefossen, kanskje har han gått i fotsporene til inspirasjonskilden til figuren.

Nina Denny Ness

Kurator Nina Denny Ness ved Nasjonalmusset i Oslo er helt sikker på at Gandalv kan knyttes til Sarpsborg i Østfold.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Det sier Nina Denney Ness ved Nasjonalmuseet.

Gandalv er en av hovedpersonene i Ringenes Herre og Hobbiten. Han er en gammel, tynn mann med langt hvitt hår og skjegg. Han røyker ofte pipe og har et lurt smil. Gandalv har en magisk trollstav og bærer et alvesverd som heter Glamdring.

Trollmannen er en populær karakter for folk som driver med cosplay. Det går ut på at man kler seg ut og spiller karakterer fra videospill, TV-serier, filmer, bøker eller andre medier. Eivind Mortensen fra Skien vant nylig premie for sitt kostyme av Gandalv.

Ser på fellestrekk mellom Ringenes Herre og Heimskringla

Nina Denney Ness er kurator for utstillingen Makt og Magi ved Nasjonalmuseet. Utstillingen ser på linken mellom vår kulturarv og Tolkiens univers.

– Det er en utstilling som viser påvirkningen fra illustrasjonene i Snorres Heimskringla på Tolkiens bokverk Ringenes Herre og Jacksons filmatisering av Ringenes Herre, forklarer hun.

Snorre Heimskringla

Illustrasjoner til 1899-utgivelsen av Snorres Kongesagaer kan ha inspirert Tolkien da han laget Ringenes Herre.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

John Ronald Reuel Tolkien var både forfatter, dikter, filolog og universitetsprofessor. Han er mest kjent som forfatter av de tre romanene Hobbiten, Ringenes Herre og Silmarillion.

Tolkien hadde mye kunnskap om Norrøn littaratur. Han fikk til og med delvis erstattet Shakespare med Snorre på pensum.

– Tolkien var professor i gammelnorsk i 34 år. Han satt som professor på Oxford i dette faget da han blant annet skrev Ringenes Herre, opplyser hun.

Leste om kongen i Sarpsborg

J.R.R Tolkien

J.R.R Tolkien. Mange vil nok mene at det finnes fellestrekk mellom forfatteren og karakteren Gandalv.

Foto: HO / NTB Tema

I Snorre Sturlassons Heimskringla står det om en konge av Alvheim som kan være knyttet til Alvim, som ligger i Sarpsborg. Han het også Gandalv.

– Det er en sannsynlig link. I Snorre har Tolkien lest om en kong Gandalv som var knyttet til Alvheim. Han bruker ordet alv i sin tekst. Og det er jo helt klart at det er en stor sannsynlighet for at det har inspirert, det vil jeg påstå. Og hvis dette ikke stemmer, må noen motbevise det. Jeg kaster heller ballen tilbake til dem som ikke synes noe om den ideen, sier kuratoren.

Eivind Mortensen

Eivind Mortensen er cosplayer og vant nylig premie for kostymet sitt.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Om det virkelig fantes en Kong Gandalv og at han er inspirasjonen til Tolkiens trollmann, er det ingen som kan vite hundre prosent.

Men det som er sikkert, er at en slik tanke og nasjonalgalleriets utstilling kan få flere til å utforske videre i vår kulturarv. Det skal i hvertfall cosplay-entusiasten.

– Jeg kommer nok innom for å sjekke hva jeg kan om det. Det gjør det bare mer spennende å være Gandalv i kostyme og full pakke.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Moss Avis: Rv19-løsning i sikte

    Det skal være bestemt at Bane Nor skal forsterke et punkt ved Kransen i Moss for å legge til rette for ny riksvei mellom Moss havn og E6. Det skriver Moss Avis på nett. Det til tross for at prislappen kan bli over 5 milliarder kroner, mot tidligere anslag på 2,7 milliarder.

  • Se NRK Østfolds TV-sending 18:50