Normal

Drapsmann var aldri i politiets søkelys

Mannen som har tilstått drapet på Inger Johanne Apenes, var aldri i politiets søkelys under etterforskningen av ugjerningen. LES OGSÅ: Drapssak fra 1978 oppklart

Otto Stærk
Foto: NRK

Det bekrefter taktisk etterforsker Sturla Osen i Kripos overfor NTB.

VIDEO: Drapet oppklart!

VIDEO: Drapssiktet renvasket til slut

- Ingen tvil

Et tips politiet fikk i 2006, tre år etter at saken var rettslig foreldet, førte imidlertid til at politiet tok kontakt med mannen i februar i år. Mannen tilsto da at det var han som hadde drept Inger Johanne Apenes 6. mai 1978.

Mannen forklarte dette til to lokale politifolk som oppsøkte ham i februar og bekreftet senere forklaringen i avhør der også taktisk etterforsker Sturla Osen var til stede.

Osen sier til NTB at Kripos fester lit til mannens forklaring.

- Vi er ikke i tvil om at saken nå er oppklart, sier Osen.

Han forteller at detaljene i mannens tilståelse og forklaring også er vurdert av patologen som deltok i obduksjonen i 1978 av den drepte. Informasjonen obduksjonen har gitt politiet, stemmer
overens med mannens forklaring.

Ukjent for politiet

Geir Kristiansen, leder for etterforskningsseksjonen ved Fredrikstad politistasjon, vil ikke si om tipset politiet fikk i 2006 gikk direkte på mannen som nå har tilstått, eller om politiet fant fram til ham via mer indirekte opplysninger.

Kristiansen bekrefter imidlertid at mannen aldri var i politiets økelys. Han har aldri hatt noe med politiet å gjøre før han ble oppsøkt av to politibetjenter i februar i år.

Kripos-etterforsker Osen sier at politiet hele tiden har hatt navnet på mannen i forbindelse med Apenes-saken i sin database. Men der har også 4.000 andre navn vært, inkludert alle som var bosatt i Gamlebyen i Fredrikstad, der den drepte Inger Johanne Apenes bodde.

Normalt liv

 

 

 

Harald Otterstad
Foto: Rune Fredriksen / NRK

 

 

 

Mannens advokat Harald Otterstad sier hans klient var på jobb tirsdag, samme dag som politiet holdt pressekonferanse om saken.

- Jeg håper han slipper belastningen med å bli identifisert i  lokalsamfunnet, sier Otterstad, som forteller at mannen i dag får profesjonell hjelp, det vil si at han har et profesjonelt nettverk rundt seg.

- Jeg håper han får være anonym, sier Otterstad.

Var alene

Mannen har forklart at han brøt seg inn hos Inger Johanne Apenes i Gamlebyen i Fredrikstad og reagerte med panikk da han ble  overrasket på fersken.

I panikk drepte han med en Mora-kniv han hadde på seg. Han har
forklart at han var alene på åstedet og om drapshandlingen. Mannen var under den kriminelle lavalder da ugjerningen ble
begått. Dette og det at saken er foreldet betyr at det ikke blir
reist straffesak mot ham.

(NRK/NTB)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjørte uten førerkort

    En bilfører ble anmeldt for å ha kjørt uten å inneha gyldig førerkort i Sarpsborgveien i Råde i går kveld.

  • Distriktsnyheter før Kveldsnytt

    Programleder i kveld er Bengt-Eigil Ruud.