Hopp til innhold

Parat vant over Ryanair i lagmannsretten

Søksmålet om usaklig oppsigelse fra Ryanair hører hjemme i Norge, sier Borgarting lagmannsrett. – Bisarr kjennelse, mener Ryanair.

Zuzanna og Alessandra Cocca

Alessandra Cocca (t.v.) og Zuzanna fra Slovakia har begge jobbet for flyselskapet Ryanair i Norge. Alessandra Cocca mener seg usaklig oppsagt av flyselskapet og går til sak mot selskapet. YS-forbundet Parat støtter saken til den italienske kvinnen som bor i Norge og arbeidet fra Rygge flyplass i Østfold.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Dette er en fantastisk seier, og starten på å få en rettferdig konkurranse innenfor europeisk luftfart, sier nestleder i Parat, Vegard Einan til NRK.no.

Søksmålet fra den tidligere Ryanair-ansatte Alessandra Cocca om usaklig oppsigelse hører hjemme i norske domstoler, sier Borgarting lagmannsrett.

Ryanair har hele tiden hevdet at det er irsk lov som regulerer arbeidsforholdene ved selskapets base på Rygge, og de fikk medhold i Moss tingrett i juni.

YS-forbundet Parat anket saken til lagmannsretten, som altså mener at saken hører hjemme i Norge.

Håper Ryanair anker til Høyesterett

Kjennelsen er en seier til YS-forbundet Parat, som har ført saken på vegne av italienske Alessandra Cocca i samarbeid med LOs juridiske avdeling.

– Parat er meget fornøyd med kjennelsen fra lagmannsretten. Dette viser at det vi har hevdet i tre og et halvt år er riktig. Dette viser at modellen Ryanair har brukt i Norge, og prøvd å implementere i norsk arbeidsliv er feil, og ikke minst at den er ulovlig, sier Einan.

Han håper nå at Ryanair anker saken til Høyesterett.

– Det håper jeg virkelig at de gjør. Både Parat og Alessandra Cocca ville satt stor pris på å få kjørt denne saken for norsk Høyesterett. Da ville vi helt sikkert fått en enda tyngre stemme i EU og EU-rett.

Laster Twitter-innhold

Les også:

Ryanair varsler anke

Robin Kiely

Informasjonssjef i Ryanair, Robin Kiely.

Foto: RYANAIR/FINTAN CLARKE

Etter kjennelsen i Moss tingrett sendte Ryanair ut en pressemelding der de skrev at avgjørelsen «bekrefter det flyselskapet har ment, nemlig at saken hører hjemme i en irsk domstol».

Etter kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett skriver informasjonssjef i Ryanair, Robin Kiely, følgende i en e-post til NRK.no.

– Ryanair har instruert sine advokater til umiddelbart å anke denne bisarre avgjørelsen til norsk Høyesterett.

– Kjennelsen er uforklarlig og uholdbar ettersom lagmannsretten aksepterte at hoveddelen av Coccas arbeid fant sted utenfor Norge, av en italiensk statsborger ansatt på en irsk kontrakt, av et irsk selskap underlagt irsk lov, og som betaler sine skatter og avgifter i Irland. Hun fikk sin lønn på en irsk bankkonto, og tilbrakte sine arbeidstimer om bord på et irskregistrert fly, som under loven er definert som irsk territorium. Hun har åpenbart jobbet i Irland, ikke i Norge.

Alkohol-varsel

Italienske Cocca begynte å jobbe for Ryanair 6. april i fjor med Rygge flyplass i Østfold som base.

Ti måneder senere ble hun oppsagt. Ifølge stevningen skjedde det etter en episode der hun varslet om at det luktet alkohol av kabinsjefen, og hvor denne svarte med å levere en rapport der hun hevdet at Cocca ikke klarte å bruke høyttaleranlegget i flyet.

– Ansatte har ingen rettigheter. Mange starter i jobben med gjeld til selskapet etter å ha gått på obligatorisk kurs. Jeg forteller min historie og jeg går til retten mot selskapet fordi jeg mener at Norge ikke kan tillate at folk jobber under slike forhold, sa Cocca til NTB da søksmålet mot flyselskapet ble kjent i april.

(NRK/NTB)