NRK Meny
Normal

Vaktbikkjer advarer mot netthatet

Etter flere år med overvåking og viderespredning av ytringer i lukkede Facebook-grupper, er medlemmene i «Operasjon Askeladd» klare i sin oppfatning: Det blir bare verre og verre.

Ingress Operasjon Askeladd

«Operasjon Askeladd» har fulgt grupper som «Norge er vårt», «Fedrelandet viktigst» og «Norge Mot Islamisering» lenge. Bortsett fra mindre grupper, på noen hundre medlemmer, mener de at de har god oversikt over det som legges ut.

Foto: Illustrasjonsbilde, skjermdump Facebook

Med utgangspunkt i reaksjonene på Facebook-gruppen «Norge er vårt» til frivillig flyktninghjelp som organiseres i landet har NRK Østfold vært i dialog både med de som administrerer denne lukkede gruppen – og de som sprer det som skrives der.

– Vi startet sommeren 2012. Vi har som mål å avsløre ekstreme ytringer i åpne og lukkede rom, forteller ett av medlemmene i «Operasjon Askeladd» (OA), som presenterer seg under navnet «Askeladden». Alle gruppens medlemmer opererer under pseudonymer hentet fra norsk folklore, og forutsetningen for at de stiller til intervju er at de ikke identifiseres.

Slik vil de ivareta muligheten til fortsatt å infiltrere lukkede Facebook-samfunn – og egen sikkerhet.

Som vanlig har OA anonymisert de fleste posterne i skjermdumpen ovenfor, men personer som deltar i det offentlige rom blir presentert med fullt navn. Kaspar Johan Birkeland er Demokratenes andrekandidat på fylkestingslista i Møre og Romsdal i høstens valg.

Grensen for sladding

På Facebook-siden deres er medlemmene engasjert i en løpende debatt om sladding av identitetene til de som poster utsagnene de deler videre.

- Vi ser tydelig en normalisering av hatet, grovere og grovere uttalelser får stå uten reaksjoner.

- Åpen støtte til Anders Behring Breivik er et godt eksempel, det overrasker ikke lenger. Også i mer åpne fora ser man at dehumaniserende retorikk rettet mot muslimer blir mer og mer vanlig og mindre sjokkerende, det er en farlig utvikling.

«Mumle», medlem i «Operasjon Askeladd»

– Noen reagerer på at vi sladder, mens andre ville ikke sendt inn om vi ikke hadde gjort det, skriver «Askeladden».

- Birkeland ble ikke sladdet, siden han er offentlig person.

– Hvorfor velger dere å være anonyme, mens politikere som Birkeland outes?

– Fordi dette er mennesker som har potensiale for å bli voldelige, svarer «Askeladden». Før hadde vi muligheten til å la folk utenfor skrive på veggen vår. En person la ut et bilde, og vedkommende fikk trusler på SMS.

Dusør for navn

Overvåking over tid av de lukkede gruppene antyder at paranoiaen sprer seg, tror «Askeladden». Han sier gruppene gjentatte ganger har stengt folk ute, fordi de ses på som «askeladdenvenner». Han nevner også en hendelse etter at en person i 2013 skrev på Facebook at FpU gjerne måtte gruppevoldta Senterpartiets Sandra Borch, og saken ble omtalt i NRK.

Chatlog Birkeland

Frontene mellom OA og «Norge er vårt» er steile. Slik svarte Kaspar Johan Birkeland på våre spørsmål. «Askeladdens» kommentar er: – Vi har ingenting å tilføye, Birkelands kommentar er svar nok i seg selv.

Foto: Skjermdump Facebook Messenger

– Det var vi som spredte saken, han ble rasende og la ut en dusør på 5000,- for navnene våre, svarer «Askeladden».

- Føler dere at det som måtte komme av reaksjoner utgjør reelle trusler for dere?

– Nå kan jeg bare snakke for meg selv, men jeg blir ikke redd.

Hatet normaliseres

Etter å ha fulgt med siden 2012, sier Askeladden at det som ytres i disse gruppene stadig blir verre. Når NRK spør om hatet normaliseres, er svaret: – Ja, til en viss grad.

– En av de andre kommenterte dette nylig, skriver «Askeladden».

- Vedkommende gikk gjennom gamle tips og la merke til hvor mye vi delte før som vi ikke engang vurderer i dag. Det er ikke stygt nok. De siste månedene har det vært så mye stygt på nettet.

– Om en liten stund skal jeg dele et bilde der folk skriver at kvinner bør voldtas, legger «Askeladden» til.

– Bare for å hjelpe flyktninger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokka 22:55.
  • 60 klager på Sykehuset Østfold

    I løpet av fire måneder har Sykehuset Østfold fått 60 klager på behandling, skriver VG. Dårlig behandling, korridorpasienter og neglisjering er innholdet i noen av klagene. Pasientombudet er bekymret over tilstanden.