NRK Meny
Normal

Vaksinen på vei til Østfold

- Det er nok vaksine mot svineinfluensa til alle, sier smittevernoverlege Astrid Rutherford i indre Østfold. Sykehuset Østfold har startet vaksineringen av egne ansatte.

Vaksine H1N1 - Pandemrix

Illustrasjonsbilde.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Hver eneste kommune i fylket har satt opp tidspunkt og sted for vaksinasjon.

Risikogruppene først

Svineinfluensavaksineringen starter opp for folk flest i Østfold fra 2. november, men allerede har vaksineringen av ansatte ved Sykehuset Østfold startet.

Alle som ønsker det kan få satt vaksinen, men smittevernoverlege Astrid Rutherford i Indre Østfold oppfordrer risikogruppene til å trappe opp først.

- Som alle sikkert har fått med seg, gjelder det først og fremst gravide, de med alvorlige lungesykdommer, hjertesykdommer, sukkersyke og de med nedsatt immunforsvar av andre grunner, sier hun.

Les også: En million nordmenn i risikogruppen

Les også: - Burde godkjent vaksinetiltak tidligere

Les også: Her får du vaksinen

50 kroner per dose

Vaksinen koster 50 kroner for en dose hvis du tar den i kommunens regi, men kan koste mer hvis du tar den hos fastlegen din.

Tidligere antok myndighetene at man trengte to doser av influensavaksinen, men det har vist seg å være tilstrekkelig med en dose, sier Rutherford.

Bivirkninger

Mange har vært skeptiske til vaksinen fordi det foreligger for lite forskning på vaksinens bivirkninger, men Rutherford mener vi må stole på helsemyndighetene som går god for at vaksinen er trygg.

- Vaksinen blir satt som en vanlig influensavaksine, og man kjenner bare et lite stikk, sier hun.

Man kan oppleve å bli litt rød og øm på armen der vaksinen er satt, og noen får også veldig milde influensasymptomer av å vaksinen.


SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stjernen under mot serielederen

    Storhamar leder 2-0 over Stjernen i eliteseriekampen i ishockey. Det første målet kom midtveis i den første perioden, mens 2-0-scoringen kom tidlig i den andre perioden.

  • Antonsen skal operere hjernesvulst

    Artisten Marianne Antonsen har fått påvist en hjernesvulst og skal opereres like over nyttår. Ifølge Se og Hør fikk hun sjokkbeskjeden fra legen to dager før hun giftet seg i sommer. – Jeg kjemper nå mitt livs kamp, sier hun til bladet.