Væromslag i vente

Men det blir på ingen måte kaldt, skal vi tro meteorologen.

Store regndråper

Vi må nok regne med noe mer regn i dagene som kommer...

Foto: Jens O. Kvale / Scanpix
Lynnedslag

Lyn og torden også....

Foto: Arve Fjærli
Termometer

Men gradestokken kommer til å vise helt greie sommertemperaturer, mener meteorologen.

Foto: Lene Granli / NRK

Yr: Sjekk badetemperaturene der du bor

Yr: Sjekk været der du bor

Det har vært skrevet mye om været i det siste.

Dagevis med sol og opp mot 30 graders varme er ikke hverdagskost for nordmenn.

Det har vært rene sydenstemningen på Østlandet. Også andre deler av landet har hatt glede av unormalt varme sommerdager.

Les også: Nå kommer varmerekordene

Men alle gode ting har en slutt, og skal man tro de siste dagers værmeldinger så kommer kulda til helga.

Men statsmeteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo er ikke bekymret over at sommeren skal være over for østlendingene.

– I helgen blir det et væromslag. Sannsynligvis kommer det til lørdagen. Temperaturen kommer til å falle betraktelig, men det kommer ikke til å være kaldt. 20 grader er jo greit det også, sier han til NRK.

Lyn, torden og vind

Samtidig som temperaturen faller, kommer været til å bli mer ustabilt.

– Det kommer til å bli mer som normalt. Relativt behagelig temperatur, og spredte regnbyger. Man kan nok også få noe mer torden i dagene som kommer, sier han.

For onsdag kom et voldsomt uvær over Sverige. Dette været fikk også konsekvenser på norsk side av grensa.

I løpet av tre timer hadde lynet truffet bakken 4.000 ganger, og kraftig regn i form av lokale byger gjorde skogbrannfaren noe mindre enkelte steder i Indre Østfold.

Les også: Størst skogbrannfare i Østfold

Flere områder mistet strømmen, og også NSB fikk problemer da signalanlegget deres ble slått ut av lynet.

– Men det var ikke mye i forhold til været i Sverige. Der hadde flere regntunge skyer slått seg sammen til det vi kaller en supercelle. Det fører med seg voldsomme regnskyller og tordenvær, sier Eriksen til NRK.

Dagbladet beskriver været i Sverige som kaotisk, med oversvømmelser, strømbrudd og takras som stikkord.

Det er fortsatt varmt, klamt og lommert i Østfold, men været fra øst, beveger seg nå videre over østersjøen.

– Jeg var en stund bekymret for at det skulle bevege seg inn over Østfold. Men det gjorde det ikke, vi fikk bare deler av effekten i kant av uværet.

– Det kommer nok til å bli noen byger og torden over Indre Østfold også i morgen, men i langt mildere grad enn i dag, sier Eriksen.

Målestasjoner: Se hvordan været er i Østfold - akkurat nå!

Les også: Mer tordenvær i vente i Sør-Norge

Værvarsel for det østafjelske

Gjelder fra onsdag 1. juli kl. 12 til torsdag 2. juli kl. 24

Østafjells og fjellet i Sør-Norge: Inntil det har kommet nedbør av betydning lokalt stor skogbrannfare, til dels meget stor.

 • Indre Skagerrak: Sørvestlig bris, torsdag skiftende bris. Oppholdsvær. Tåkebanker, hovedsakelig i dag. Bølgehøyde: 0.5 m
 • Ytre Skagerrak: Sørvestlig bris, til dels frisk bris 10 m/s, torsdag skiftende bris. Oppholdsvær. Tåkebanker, hovedsakelig i dag. Bølgehøyde: 0.5- 1 m
 • Kysten av Telemark: Sørvestlig bris, torsdag solgangsbris. Tidvis mulighet for tåke eller lave tåkeskyer, ellers pent vær. Bølgehøyde: 0.5 m
 • Indre strøk av Telemark: Skiftende bris, torsdag solgangsbris. For det meste pent vær.
 • Kysten av Vestfold: Sørvestlig bris, torsdag solgangsbris. Tidvis mulighet for tåke eller lave tåkeskyer, ellers pent vær. Bølgehøyde: 0.5 m
 • Indre strøk av Vestfold: Skiftende bris, torsdag solgangsbris. Pent vær.
 • Kysten av Østfold: Sørvestlig bris, torsdag solgangsbris. Tidvis mulighet for tåke eller lave tåkeskyer, ellers pent vær. Bølgehøyde: 0.5 m
 • Indre strøk av Østfold: Skiftende bris. Mulighet for enkelte regnbyger, vesentlig om ettermiddagen og i grensetraktene, kan hende med torden. For øvrig stort sett med pent vær.
 • Buskerud: Skiftende bris. Mulighet for enkelte regnbyger, vesentlig om ettermiddagen og i nord, kan hende med torden, ellers pent vær.
 • Oslo: Overveiende sørlig bris. For det meste pent vær, men mulighet for enkelte lokale regnbyger om ettermiddagen, kan hende med torden.
 • Akershus: Overveiende sørlig bris. For det meste pent vær, men mulighet for enkelte lokale regnbyger om ettermiddagen, hovedsakelig i øst, kan hende med torden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Direktør for oppvekst ansatt

  Synnøve Rambek er ansatt som direktør for oppvekst i Indre Østfold kommune. Rambek er i dag rådmann i Askim kommune, en av de fem kommunene som fra 2020 blir til den nye storkommunen. Rambek har ledet arbeidet med oppvekst-prosjektet for storkommunen i høst.

  Synnøve Rambek
  Foto: Birger Kjølberg / NRK
 • Eiendomsskatt i Indre Østfold


  Eiendomsskatt gir de fem kommunene som skal bli Indre Østfold kommune, 80 millioner kroner i året i dag. Hvis de skal kreve inn så mye eiendomsskatt som mulig etter sammenslåingen, vil det gi opp mot 200 millioner kroner. Nå skal politikerne diskutere eiendomsskatt i neste møte i Fellesnemnda.