NRK Meny
Normal

Utgiftene til barnevern øker voldsomt

Utgiftene til barnevernet har økt med 50 prosent i Eidsberg de siste fire årene. Sakene som blir behandlet, er så alvorlige at de ender med at barnet tas ut av familien oftere enn andre steder.

Formannskap Eidsberg

KOSTBART: Barnevernet i Eidsberg koster mer enn i sammenlignbare kommuner. Plassering i fosterhjem eller institusjon er en av årsaken, ifølge en rapport som ble lagt fram for formannskapet torsdag.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Stadig flere bekymringsmeldinger kommer til barnevernet i Eidsberg, sakene er alvorligere og tiltakene mer omfattende enn i andre kommuner, som det er naturlig å sammenligne den med, viser en konsulentrapport fra EY.

Utgiftene til barnevernet i Eidsberg har økt så mye på kort tid at politikerne ba konsulentfirmaet å forsøke å finne årsaken.

Janne Mustrop Ultvedt

PÅ ALVOR: De høye kostnadene har sammenheng med at Eidsberg tar barna på alvor, mener Janne Mustorp Ultvedt (Ap).

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Tar barna på alvor

Utgiftene til barnevernet økte med 50 prosent tra 2011 til 2014. Fordelt på alle barn mellom 0 og 17 år ble det brukt 9298 i 2011 og 13920 kroner i 2014.

Rapporten ble presentert for politikerne i formannskapet torsdag og Arbeiderpartiets gruppeleder tar de høye utgiftene som bevis på at barnevernet i Eidsberg er bra.

– Utgiftene er høye, men mener vi noe med barnevern så vil de jo være høye. Det kan hende at Eidsberg er veldig gode til å se barna og ta dem på alvor, sier Janne Mustorp Ultvedt (Ap).

Politiet melder oftest

Eidsberg er satt opp mot sammenlignbare kommuner av konsulentfirmaet EY. Når barnevernet i Eidsberg åpner en sak ender det mye oftere med at barnet plasseres i fosterhjem eller i en institusjon, enn det gjør i de andre kommunene.

– Det sier noe om alvorligheten rundt de barna tenker jeg, og det er veldig viktig å huske at det er en fylkesmann som står bak hvert eneste vedtak. Det er jo ikke sånn at barnevernet avgjør dette alene, det er fylkesmannen i Østfold gjennom nemnda godkjenner hver eneste plassering, sier Ultvedt.

Hvem det er som melder fra til barnevernet sier også noe om alvorlighetsgraden. I Eidsberg er det politiet som oftest melder fra om det som kan være omsorgssvikt i hjemmet.

Ingunn Herstad Hensel

RASKERE: Ved å komme inn i familiene tidligere, kan tiltakene bli bedre for familiene og kommunen kan spare penger, mener Ingunn Herstad Hensel (V).

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

I de andre kommunene i rapporten, er det oftest foreldrene selv som starter en sak ved å ta kontakt med barnevernet og be om hjelp.

– Bør komme inn tidligere

– Kanskje kan vi gjøre ting på en litt annen måte, komme inn litt tidligere og få på plass mildere tiltak som ikke er så kostbare og dermed også bedre for familiene. Vi som ansatte og politikere i Eidsberg kommune bør legge opp til at familiene selv ber om hjelp så det ikke ender med at politiet melder det inn som en alvorlig sak to år seinere, sier Ingunn Herstad Hensel (V).

EY har fått i oppdrag å se på fire utvalgte områder hvor politikerne mener det er mulig å spare penger. Barnevernet er vurdert. I tillegg har konsulentselskapet sett på utgiftene til sosialhjelp, grunnskolen og eiendomsforvaltningen i kommunen. Den endelige rapporten presenteres neste uke.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker Norgesmestere i innebandy

    Det var Greåker som stakk av med NM-tittelen etter at de slo Sveiva på straffer i finalen i Ekeberghallen. Kampen endte 4-4 etter full tid. Greåker scoret på tre av sine straffer, mens Sveiva bommet på alle. Dermed kan sarpingene juble for sin første NM-seier på ni år.

  • Straffer i NM-finalen

    Greåker og Sveiva scoret to mål hver i den tredje perioden i NM-finalen i innebandy for menn, men ingen av lagene klarte å finne veien til målet i spilleforlengelsen. Finalen skal dermed avgjøres på straffer. Niklas Nordh og Martin Moeskau Lilleby sto bak de to målene i tredje periode.