NRK Meny
Normal

Ute etter statister

Mange har meldt seg som statister til operaforestillingen Turandot, som vises på Fredriksten festning i juni neste år. Men 350 kostymer skal fylles, så det er behov for flere.

Operaen Aurora

festningsopera i Halden er populært. Da forestillingen 'Aurora' (bildet) ble ført opp på festningen i Halden i 2005, ble 8 200 billetter solgt. De 7 500 ordinære billettene til 'Aurora' ble revet bort i løpet av fire uker. Dermed måtte det også selges billetter til generalprøven. I 2007 var det Giuseppe Verdis kjente opera, 'Trubaduren', som ble spilt på festningen. Den fikk også strålende kritikker og gode besøkstall.

Foto: www.aurora.no

- Det er mange damer som har meldt seg, men vi tar gjerne i mot flere mannlige statister over 18 år. Det er bare å ta kontakt, sier operaprodusent Christer Elnes.

Rundt 80 personer hadde funnet veien til Black Box i Halden nylig, der det var orientering, rolleutdeling - og måltaking for kostymer.

Forberedelsene er i full gang for det som forhåpentligvis blir enda en stor operasuksess på festningsgrunn.

350 kostymer

Totalt skal det sys 350 kostymer til operaforstillingene på Fredriksten.

Fredriksten festning, Halden

Fredriksten festning er en fantastisk ramme rundt en operaforestilling, når mørket senker seg på sommerkveldene.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Responsen har vært veldig bra. Det var et rush da det ble kjent at vi søkte etter statister, og det kommer stadig henvendelser. Den første ringte bare 40 minutter etter at vi bekjentgjorde statistrollene på internett. Noen har også hørt det fra venner og bekjente, forteller Elnes på Østfold fylkeskommunes nettsider.

En av statistene er Hanne Pettersen Nordby fra Tomter i Østfold.

- Jeg synger i Tomter sangkor, og fikk høre om det der. Jeg syntes det hørtes utrolig morsomt ut, og tok kontakt. Dette blir gøy, sier hun.

Mange involverte

Nærmere 200 statister trengs til operaen i forskjellige roller.

Blant statistrollene kan det nevnes mandariner, soldater, sverdsoldater, Prinsen av Persia, munker, menn av folket, unge jenter av folket og hoff damer.

Statistene blir kledd opp i forskjellige typer kostymer.

Statistene vil sammen med 8 solister, et kor på over 100 personer, et barnekor på 40 barn, 10 dansere og et orkester på nesten 60 personer sammen danne rammen rund operaoppsetningen.

Bak scenen finner man en profesjonell stab med regissør, dirigent, scenograf, koreograf, lysdesigner, kostymedesigner og lyddesigner i spissen for nærmere 200 personer som jobber lyd, lys, kostyme, sminke/maske, servering og vakthold.

Den tredje store satsingen

Operaforestillingene Aurora i 2005 og Trubaduren i 2007 var kunstneriske suksesser.

Turandot settes opp i 2009. Operaen ble skrevet av Giacomo Puccini i 1924.

Librettoen er, i anledning oppsetningen på Fredriksten festning, oversatt til norsk av regissør Ronald Røvik og koreograf og regiassistent Toni Herlofsen.

Full fart med forberedelser

Siden september i år har korøvelsene i forbindelse med Opera Østfolds oppsetning av "Turandot" vært i gang. 110 korister er klare.

Korsangerene er i alle aldre, fra alle deler av Østfold fylke – og enkelte deltagere kommer sågar fra Oslo og Bohuslän.

LYST TIL Å BLI STATIST - PRØV OPERA ØSTFOLD

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort for Sarpsborg 08

    Lillestrøm og Sarpsborg 08 delte poengene på Åråsen i ettermiddag. Kampen endte 2-2.

  • Tøff motstand for Kvik Halden

    Kvik Halden spilte uavgjort 1-1 mot Grebbestad i en treningskamp lørdag ettermiddag. Grebbestad rykket i fjor opp til Divisjon 1 Söndra, som tilsvarer 2. divisjon i Norge.