NRK Meny
Normal

Urfremførte farens musikk

Tore Hovland gikk for noen år siden gjennom Norsk Musikkforlags arkiv, for å få overblikk over musikken til hans far, komponisten Egil Hovland. Resultatet av letingen kom under avslutningskonserten på årets Kammerfest i Østfold søndag kveld: Et verk som hverken er utgitt eller oppført tidligere.

Tore Hovland

– Det er fint. Jeg er egentlig ganske stolt av å få være med på denne kammerfestivalen, sier Tore Hovland.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Jeg fant verket sammen med en tidligere direktør i Norsk Musikkforlag for noen år siden, forteller Tore Hovland. Vi gikk gjennom alle verkene etter min far, og så fant vi dette.

Verket heter Passacaglia og fuge, og skal uroppføres av Engegårdkvartetten og Østfold Festival Strings i bibliotekets aula i kveld.

– Det er skrevet i 1949, altså før jeg var født, sier Hovland.

– Det er skrevet over melodien til «Kling no klokka», en religiøs folketone.

– Tror du faren din ønsket at det ikke skulle oppføres?

– Nei, det tror jeg ikke. Han gikk kanskje bare videre og komponerte på stadig nye ting. Han var også blitt organist i Glemmen kirke da, så han hadde stadig nye oppgaver. Men: Han skrev også et korverk basert på den samme melodien, og dét har blitt sunget mye i Glemmen kirke.

Kammerfest for nesten hele fylket

Kammerfestivalen i Østfold har rukket å bli tre år. Programsjefen Rune Halvorsen mener det ligger godt an til å bli flere.

Rune Halvorsen

– Første året hadde vi mange besøkende, men da var det nesten bare gratiskonserter. Men nå er det stadig flere betalende besøkende, sier Rune Halvorsen.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Vi har 15 arrangementer i sju forskjellige kommuner på fire dager. Det blir ganske hektisk. men vi håper å kunne fortsette i den leia - å få spredt musikken til hele fylket, og få en bred entusiasme for det.

– Interessen er stigende, vil jeg si, fortsetter Halvorsen.

Festivalen setter fokus på klassisk kammermusikk, og ett av poengene er å klare seg mest mulig uten forsterkere. Et annet fokus er å fronte kommende stjerner i Østfolds musikkliv.

– Vi kommer jo fra et korpsfylke. Det gjør ikke dette til en korpsfestival, men vi ønsker å ha fokus på unge talenter som bruker blåse- og slaginstrumenter. Å finne musikk som har disse elementene i sentrum er viktig for oss.

Kunne ikke si nei

Tilbudet om en urfremføring av Egil Hovlands musikk med blant annet sønnen selv, falt fort i smak hos arrangørene.

– En førstegangsfremførelse av musikk av Egil Hovland? Det kunne vi ikke si nei til.

Kammerfest i Østfold

Forberedelse til kveldens konsert i Fredrikstad biblioteks aula.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Han er en veldig viktig komponist fra Fredrikstad, som satte store spor etter seg i kirkemusikken på 1900-tallet. Og når sønnen hans forteller oss at han hadde funnet et verk i skuffen som ikke var spilt før, så er det helt supert for en festival som vår.

Trond Halvorsen sier verket nå skal gis ut på Norsk Musikkforlag.

– Jeg regner med at det blir spilt andre steder også. Det vil tiden vise.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.