NRK Meny
Normal

– Det burde være unødvendig at politiet skal passe på voksne

Politiet mer enn dobler bemanningen på skjærtorsdag.

UP-sjef, Follo og Østfold - Stein-Olaf Røberg

UP-sjef, Follo og Østfold, Stein-Olaf Røberg forbereder seg på skjærtorsdag.

Foto: Politiet

– De tar frem gode gamle biler, laster dem med alkohol, og kjører de aktuelle strekningene for å kose seg. Problemet er at de går utenfor de rammene som er satt, og det betyr at vi må inn å korrigere, sier UP-sjef i Follo og Østfold Stein-Olaf Røberg.

Tradisjonen tro kommer flere tusen nordmenn til å fylle gatene i den svenske byen Strömstad på skjærtorsdag.

De siste årene har UP samarbeidet med både norsk og svensk politi for å holde kontroll på feiringen – det gjør de også i år.

– Det er så mye trafikk som går til Strömstad og Halden, så vi samarbeider med lokalt politi og vi har på en stor styrke i hele morgen. Styrkene blir nok mer enn doblet, sier Røberg.

– Men man kan jo lure på hvorfor det er nødvendig å sette inn ekstra styrker. Det burde være unødvendig at politiet skal passe på voksne folk, som det tross alt er snakk om her, legger han til.

Les også:

Tror ikke stengte pol har mye å si

I 2010 ble 60 personer bøtelagt eller satt i fyllearresten. I fjor sank tallet til 22. Svenskene gir mye av æren til de to polene i Strömstad, som har holdt stengt de siste årene.

– I 2012 kommer vi til å følge modellen fra de senere årene. Det betyr at vi legger om trafikken i sentrum, og vi stenger begge Systembolagets utsalg, sier Strømstad kommunes Kultur- og informasjonssjef, Jan Palmblad.

Røberg tror imidlertid ikke at stengte pol har så mye å si for de feststemte nordmennene.

– For de som kjenner til dette, og som har bestemt seg for å dra, så betyr det ikke noe at polene har stengt. De har med seg egen alkohol, og får tak i det på annet vis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skjærtorsdag i Strömstad

Store styrker fra norsk og svensk politi kommer til å være i arbeid for å holde orden i både Strömstad og Halden i morgen.

Foto: Martin Tangen Schmidt

Valfarter over grensa

Rundt 8–10 000 nordmenn reiser over grensen skjærtorsdag både for å handle og more seg. Kronekursen er i norsk favør, og det pleier å resultere i giganthandel under påskedagene.

– Nordmennene er som vanlig hjertelig velkomne hit, sa Strømstad kommunes Kultur- og informasjonssjef, Jan Palmblad, til NRK.no i mars.

I Sverige er butikkene vidåpne både skjærtorsdag og øvrige påskedager, og nordmennene pleier å komme i hopetall.

Men gjennom årene har mye av den norske "moroa" også bestått i gateslagsmål, hærverk, drikking og urinering på åpen gate, og det ble etter hvert masse ubehagelig bråk i Strømstad.

– Dette er et miljø som vi kaller for rånere, også er det en del ekstra folk som ønsker å se på dette, noe som gjør det ugreit for politiet, sier Røberg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brannårsak fortsatt ukjent

    Politiet vet fortsatt ikke brannårsaken til skogbrannen i Moss på tirsdag. Politiet har enda ikke fått rapporten fra krimteknikerne, men de skal ikke ha klart å konkludere med en brannårsak. Seksjonssjef i Moss, Henning Dalbye forteller at de er i ferd med å skaffe seg en oversikt over de som har vært i området. Arbeidere fra BaneNor jobbet rundt stedet, men også turgåere har ringt inn og sagt ifra at de har vært der.

  • Innbrudd i Fredrikstad

    Det har vært innbrudd i en bolig på Kråkerøy i Fredrikstad i løpet av dagen, melder politiet. Gjerningspersonen har brutt opp et vindu, og stjålet sølvtøy, blant annet. Politiet er på stedet og utfører åstedsundersøkelse.