NRK Meny
Normal

– Det burde være unødvendig at politiet skal passe på voksne

Politiet mer enn dobler bemanningen på skjærtorsdag.

UP-sjef, Follo og Østfold - Stein-Olaf Røberg

UP-sjef, Follo og Østfold, Stein-Olaf Røberg forbereder seg på skjærtorsdag.

Foto: Politiet

– De tar frem gode gamle biler, laster dem med alkohol, og kjører de aktuelle strekningene for å kose seg. Problemet er at de går utenfor de rammene som er satt, og det betyr at vi må inn å korrigere, sier UP-sjef i Follo og Østfold Stein-Olaf Røberg.

Tradisjonen tro kommer flere tusen nordmenn til å fylle gatene i den svenske byen Strömstad på skjærtorsdag.

De siste årene har UP samarbeidet med både norsk og svensk politi for å holde kontroll på feiringen – det gjør de også i år.

– Det er så mye trafikk som går til Strömstad og Halden, så vi samarbeider med lokalt politi og vi har på en stor styrke i hele morgen. Styrkene blir nok mer enn doblet, sier Røberg.

– Men man kan jo lure på hvorfor det er nødvendig å sette inn ekstra styrker. Det burde være unødvendig at politiet skal passe på voksne folk, som det tross alt er snakk om her, legger han til.

Les også:

Tror ikke stengte pol har mye å si

I 2010 ble 60 personer bøtelagt eller satt i fyllearresten. I fjor sank tallet til 22. Svenskene gir mye av æren til de to polene i Strömstad, som har holdt stengt de siste årene.

– I 2012 kommer vi til å følge modellen fra de senere årene. Det betyr at vi legger om trafikken i sentrum, og vi stenger begge Systembolagets utsalg, sier Strømstad kommunes Kultur- og informasjonssjef, Jan Palmblad.

Røberg tror imidlertid ikke at stengte pol har så mye å si for de feststemte nordmennene.

– For de som kjenner til dette, og som har bestemt seg for å dra, så betyr det ikke noe at polene har stengt. De har med seg egen alkohol, og får tak i det på annet vis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skjærtorsdag i Strömstad

Store styrker fra norsk og svensk politi kommer til å være i arbeid for å holde orden i både Strömstad og Halden i morgen.

Foto: Martin Tangen Schmidt

Valfarter over grensa

Rundt 8–10 000 nordmenn reiser over grensen skjærtorsdag både for å handle og more seg. Kronekursen er i norsk favør, og det pleier å resultere i giganthandel under påskedagene.

– Nordmennene er som vanlig hjertelig velkomne hit, sa Strømstad kommunes Kultur- og informasjonssjef, Jan Palmblad, til NRK.no i mars.

I Sverige er butikkene vidåpne både skjærtorsdag og øvrige påskedager, og nordmennene pleier å komme i hopetall.

Men gjennom årene har mye av den norske "moroa" også bestått i gateslagsmål, hærverk, drikking og urinering på åpen gate, og det ble etter hvert masse ubehagelig bråk i Strømstad.

– Dette er et miljø som vi kaller for rånere, også er det en del ekstra folk som ønsker å se på dette, noe som gjør det ugreit for politiet, sier Røberg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skjebnemøte for sykehusdirektør

    Det er innkalt til ekstraordinært styremøte ved Sykehuset Østfold HF mandag. Eneste sak er direktørens fremtid. Det skriver Dagens medisin.

    Sykehuset har lenge slitt med et høyt antall korridorpasienter, og et akuttmottak som er for lite. Enkelte avdelinger sliter dessuten med kapasitetsproblemer. Dette, kombinert med Ebbesens lederstil, har ført til en stadig større misnøye med ham som sykehusdirektør, skriver Dagens medisin.

    Sykehusdirektør og ambulansepersonell står ved inngangen til akuttmottaket ved Sykehuset Østfold