NRK Meny
Normal

UP: – Vi ser både rar sykling og rar kjøring

Politiet vil slå hardt ned på syklister og bilister som ikke tar hensyn til hverandre i trafikken.

syklister

Syklister i Maridalsveien i Oslo. Bildet er fra en tidligere NRK-reportasje.

Foto: Knut-Martin Løken/NRK

Sykkelsesongen står for døren og flere sykkelklubber er allerede på veien med organisert sykling. Dermed blusser også den betente konflikten mellom syklister og bilister opp igjen.

UP følger konflikten tett og vil slå hardt ned på dem som ikke kommer overens.

– Det har vært episoder hvor bilister har bremset ned rett foran syklistene for å markere at de ikke er fornøyde. Det er en adferd som vi absolutt kommer til å slå ned på hvis vi oppdager det, sier distriktsleder i Utrykningspolitiet i Østfold og Follo, Stein-Olaf Røberg.

Håpløse tilstander

Stein-Olaf Røberg i Utrykningspolitiet

Distriktsleder i Utrykningspolitiet i Østfold og Follo, Stein-Olaf Røberg.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

Røberg forteller videre om en situasjon hvor politiet ble nødt til å stanse en hel sykkelgruppe.

– Vi stanset et helt følge og nektet dem å fortsette før de organiserte seg på en annen måte. Politiet fikk mange klager på disse syklistene. De var altfor mange i følget og tok seg vel for mye til rette i kjørebanen. Det var helt håpløse tilstander og skapte trafikkfarlige situasjoner.

Røberg understreker at bilistene og syklistene må dele på ansvaret. For alle har rett på veien, – også syklister som ferdes i større grupper, selv om de kan skape irritasjon for bilistene.

– De skaper irritasjon for noen, men de har rett til å være der. Men ikke for enhver pris. Hvis det skaper ulykker, så må selvfølgelig syklistene skjønne at det ikke er verdt å gjøre det på denne måten.

Les også:

Samspill

Røberg forteller at bilistene oftest klager på at syklistene sykler i for store grupper og at de tar seg for mye til rette i veibanen.

Syklistene klager på bilister som kjører for nærme dem, bruker spylervæske eller horn, som gjør at syklistene skvetter til, og at de roper ting ut av vinduet.

– Vi ser både veldig mye rar sykling, og mye rar kjøring, sier Røberg.

Han råder syklister til å sørge for at de er godt synlige, og at de sykler i mindre grupper.

– Selv om de regnes som kjørende, så må de ta hensyn til at bilistene få mulighet til å komme forbi. Det må være et samspill her.

Les også:

På vei til jobb ble Morten How Lode presset i asfalten av en bilist. Med kamera på sykkelen har syklistene nå begynt å dokumentere kampen som foregår i norske gater.

TV-reportasje fra 2013: Morten How Lode dokumenterer sin vei til og fra jobben med et videokamera plassert på hjelmen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta ligger under

    Etter en periode mellom Sparta og Lillehammer står det 1–0 til bortelaget. Kampen er den tredje semifinalen i sluttspillet.

  • Trafikkulykke i Eidsberg

    Det har vært en trafikkulykke mellom to biler på Hærland i Eidsberg. Nødetatene er på vei.