Fortvilet over «pøbelplante»

Parkslirekne, som truer norsk natur, sprer seg med rekordfart landet rundt. I Vikane i Fredrikstad fortviler beboerne og ber kommunen om hjelp til å stoppe inntrengeren.

Kåre Hovland

Kåre Hovland i Vikane er bekymret for hvordan parkslirekne sprer seg i

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Parkslirekne er opprinnelig innført som hageplante, men står nå på svartelista over planter som kan true norsk natur. Nå sprer den seg i Vikane i Fredrikstad.

På sin daglige tur med hunden oppdager Kåre Hovland pøbelplanta på stadig flere steder i Vikane, og han liker ikke det han ser.

Ikke akkurat stygg

Parkslirekne

Planten parkslirekne sprer seg og truer annet planteliv.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Den har spredd seg over fra den andre siden av veien her, du kan se her, forklarer Hovland mens han går gatelangs i Vikane.

– Syns du den er stygg?

– Nei. Den er ikke direkte stygg. Men er det den vi skal satse på her? Den fortrenger andre arter.

Hovland synes planten ligner litt på bambus, stenglene ser ut som rør.

Planta sprer seg med stor fart. En bitte liten bit av stengel er nok til å starte en hel åker. Der har skjedd på en kommunal tomt i Vikane.

Kåre Hovland er betenkt over at det ikke gjøres mer for å bekjempe spredningen av parkslirekne.

Les også: Gammel hageplante skal utryddes på Hvaler

I gang med sprøyting

Fredrikstad kommune har sprøytet på et sted i Vikane, men i utgangspunktet har ingen egentlig plikt til å fjerne de svartelista arter. Kommunen har bestemt seg for å forsøke å bli kvitt kjempebjørnekjeks og parkslirekne som er blant verstingene. De lover å starte kampen på egen tomt i Vikane i løpet av vinteren.

– Jeg tror ikke vi kommer til å bli kvitt den, men vi kan begrense den. Det som er målet å i hvert fall bli kvitt den på de områdene hvor den truer stedegen natur spesielt, sier spesialkonsulent Kristin Lugg i Fredrikstad kommune.

– Hva vil du at folk skal gjøre?

– Det er veldig viktig å ikke kaste hageavfall i naturen. Det er veldig ofte slik plantene sprer seg. Og ikke kjøpe svartelistede arter å ha de i hagen, sier Lugg.

Kristin Lugg

Spesialkonsulent Kristin Lugg i Fredrikstad kommune.

Foto: Odd skjerdal / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kollisjon ved Mosseporten

    Flere biler har kjørt inn i hverandre i nærheten av Mosseporten, melder politiet på Twitter. Uhellet har skjedd på fv. 120 i retning Våler, 2–300 meter fra Mosseporten. Nødetatene er på stedet.

  • Har fått føreren ut

    Politi og brannvesenet har frigjort føreren fra lastebilen. Personen blir tatt hånd om av nødetatene på stedet.

    Veltet lastebil Østsiden
    Foto: Sara Vilde SOlås / NRK