Hopp til innhold

Unngå morgengretne unger ved skolestart

Nå er det snart slutt på de lange late dagene med kos og lek. Men hvordan får man barna i normal rytme igjen etter åtte uker med is til frokost og liberal sove-politikk?

Ivan og Jan Emil Ihleby byr på sine tips til hvordan man skal bli klar til skolestart.

Ivan og Jan Emil Ihleby byr på sine tips til hvordan man skal bli klar til skolestart.

Sommerferien er straks over, og poden skal tilbake på skolen eller i barnehagen. Men hvordan får man ungene i seng? Hva gjør du når ungen helst vil sove til midnatt? Og hvordan forklarer vi at det er slutt på to is om dagen?

Nå klokka klinger og ingen springer

Ivan og Jan Emil Ihleby

Ivan og Jan Emil Ihleby har brukt mange timer i parken i sommer. Snart blir kosen avbrutt av skole, lekser og fritidsaktiviteter.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Brødrene Jan Emil og Ivan mener det er kan være lurt å forberede seg littegranne før skolen begynner. Jan Emil skal begynne i sjette, mens Ivan skal begynne på femte trinn. Deres tips går på rutiner, mat og tidsbruk og er forbausende like det de profesjonelle mener.

Se Ivan (snart 10) og Jan Emil (11) sine tips i videoen øverst i saken!

Øygun Stjärne Nodeland er spesialpedagog og gestaltpsykoterapeut og jobber mye med samspillet mellom voksne og barn. Det samspillet kan få gnisninger nå som hverdagen kommer snikende.

Øygun Stjärne Nodeland

Terapeut Øygun Stjärne Nodeland sier vi med enkle grep kan gjøre overgangen fra ferie til hverdag mykere.

Foto: Kine Bakke

Det er nemlig for sent å tenke på skolestarten kvelden i forveien. Men begynner du nå, så finnes det håp og gode råd for en mer eller mindre knirkefri og sømløs overgang, sier terapeuten. Her er hennes fem beste tips:

1. Legg barnet litt tidligere hver dag

Hva gjør vi når klokka nærmer seg kveldsnytt og barnet er spill våken?

– Legg barnet 15-30 minutter tidligere hver dag til man er i rute på normal leggetid. Men da må man også vekke barnet noe tidligere hver dag slik at det blir en gradvis overgang, sier Nodeland.

På den måten slipper barnet å ligge våken lenge i sengen, og får ikke sjokk når man må opp klokka sju.

– Man unngår da at barnet er uopplagt hele den første uka, og barna slipper å ha det tøft på morningen og være morgengretne, sier hun og legger til at faste leggerutiner er svært viktige.

Les også: Seks tips til en god skolestart for førsteklassinger

2. Lag en god leggerutine

Det er umulig å sove hvis hjernen går på høygir. Derfor er det viktig at man ikke stimulerer hjernen for mye den siste timen før leggetid, er rådet fra terapeuten.

Trøtt barn

Det kan bli en tøff skolestart hvis overgangen fra ferien til hverdagen blir for brå.

Foto: Colourbox

– Ikke la barna spille, se film eller bruke nettbrett. Lyset fra skjermen lurer hjernen til å tro at det er dag. Da er det bedre å spille kort, lese, tegne, høre på rolig musikk, eller gå en tur med hunden. All aktivitet som roer nervesystemet er bra, fremholder hun.

Hun råder også til å dempe lyset i huset og gjerne tenne stearinlys.

Les også: Slik gjør du barnehageoppstarten best mulig

3. Forklar forskjellen på ferie og hverdag

At hverdagen er igang betyr også man ikke lenger kan bytte ut ett til to måltider med iskrem og at frokosten må være noe annet enn vannmelon.

– Dette må man forberede barnet på. Begynn gjerne i ferien med å forklare at «nå får du en is til fordi det er ferie», sier Nodeland, og råder også til å forklare for barnet at når ferien er slutt så blir det bare godteri på lørdager igjen.

– Forklar også hvorfor man trenger annen mat når man skal på skolen.

Les også: Disse symptomene bør du ta på alvor før skolestart

4. Sett av nok tid

Når far skal på pendlertoget, mor skal rekke et tidlig møte, da har man ikke lenger tid til å bruke tre timer på å stå opp, tisse og spise frokost lenger.

Hvordan skal vi forberede dem på at vi kjører som et godstog inn i tidsklemma igjen?

– Det kan være lurt å sette av ekstra tid til absolutt alt i begynnelsen til man har kommet inn i gode rutiner igjen. Stress er ikke noe godt verken for barn eller voksne. Stress og vonde overgangssituasjoner gjør at det blir mer krangling, som gir en dårlig start på dagen for alle.

Les også: Vil ha Pokémon Go inn i undervisninga

5. Skap pauser og tenk tilbake på ferien

For å ta med seg feriefølelsen inn i hverdagen så kan det være lurt å rett og slett tenke litt på ferien sammen med barna.

Skatepark

Jan Emil og Ivan har brukt mange dager i skateparken i Råde i sommer. Men begge innrømmer at det skal bli litt godt å komme tilbake til skolen.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Se på bilder fra ferien, slik at man får en mykere overgang fra det som har vært, og hvordan det skal være fremover, foreslår Nodeland, og sier det er viktig å skape små pauser og rom for hygge i hverdagen.

– Gi dem litt pauser etter skolen før de må gyve løs på leksene for eksempel.

Les også: – Skolestart er en veldig sårbar periode

BONUSTIPS: Vær litt enig med ungene dine

Til slutt byr Øygun Stjãrne Nodeland på et ekstra tips:

Det er viktig å anerkjenne at barna kan synes det er skikkelig kjipt å begynne på skolen igjen.

– Gi dem gjerne litt støtte ved å si at heller ikke du synes det er noe morsomt å begynne å jobbe igjen og at du gjerne skulle dratt på stranda og spist is istedet for å dra på kontoret. Hvis man argumenterer mot barnets opplevelse av skolen, så oppstår det ofte motstand i barnet, avslutter samspillsterapeuten.