NRK Meny
Normal

Ungdom lager ny norsk opera

Håndplukket talentfull ungdom og ny norsk opera. Det var utgangspunktet for en ukes arbeidsverksted arrangert av Opera Østfold denne uka.

Ungdomsopera

– Dette er utrolig morsomt og kult. Jeg sa ja med en gang jeg ble spurt, sier musikkstudent Victoria Randem fra Oslo.

Hun er en av ni ungdommer mellom 15 og 21 år fra Østlandet som er plukket ut til Opera Østfolds prosjekt.

Denne uka har de vært samlet for andre gang for å utvikle en ny norsk ungdomsopera.

Gode på å lage produksjoner

UNgdomsopera

– Utrolig morsomt og kult å få være med på å lage ny norsk opera, synes Victoria Randem.

Foto: Merete Kildahl / NRK
Ungdomsopera

Mirjam Kammler og Lone Meinich er blant de unge talentfulle musikere som har deltatt i Opera Østfolds operaverksted denne uka.

Foto: Merete Kildahl / NRK

– Opera Østfold er gode på å lage produksjoner, så det er veldig gøy å få være med på et prosjekt i regi av dem. I tillegg er dette et verksted med profesjonell komponist, regissør og dirigent. Dette får jeg mye godt ut av, forteller Eirik Grødvedt fra Sarpsborg, også han musikkstudent i Oslo.

Komponisten er klar på hvorfor han ønsket å komponere en ny opera for og med ungdom.

– Det blir feil hvis de unge kun skal forholde seg til standardrepertoaret hvis de skal utvikle seg som kunstnere. Det er viktig at de får jobbe med vår tids problemstillinger og tar i bruk vår tids metoder og teknologi, sier Knut Vaage.

Inne i prøvesalen til Østfold kulturutvikling i Fredrikstad instruerer regissør Tore Vagn Lid ungdommen.

Fattigdom som tema

– Vi har valgt fattigdom som tema og har lyst til å lage et helt nytt musikkteater i tett samarbeid med disse dyktige musiker- og sangertalentene. Vi kan kalle det et eventyr om nåtiden, selv om vi trekker linjene til Astrid Lindgrens novelle Sunnaneng fra 1954.

– Det er kul musikk, litt atonal, og litt vanskelig å lære seg, men jeg tror dette blir veldig bra. Jeg skulle ønske Opera Østfold ville gjøre dette hvert eneste år. Det er mitt største ønske at vi kan fortsette å møtes, smiler Victoria som drømmer om å bli nettopp operasanger.

Ukas verksted skal ende opp i to åpne forestillinger lørdag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hund hoppet ut av bil

    Hunden som politiet i Moss etterlyste eieren til, hadde hoppet ut av bilvinduet. Det skjedde da bilen hadde stanset i et lyskryss. Hund og eier er nå gjenforenet. Politiet benytter anledningen til å understreke viktigheten av å sikre dyr i bil.

  • Vannlekkasje i Onsøy

    I ettermiddag oppsto en større vannlekkasje på Skåra i Fredrikstad. Lekkasjen rammer store deler av Onsøy. Kommunen opplyser på sin Facebook-side at skadene er under reparasjon. Det var store vannmasser i veibanen i området, forteller en veifarende til NRK Østfold.