NRK Meny
Normal

Ungdom dropper fysisk aktivitet

Mange ungdommer i Østfold er fysisk aktive mindre enn én gang i uka. De som jobber med folkehelsa, frykter for ungdommenes helse når de blir eldre.

Kalnes videregående skole

HELSEFREMMENDE: Elev Stine Forsberg Hegge og fagleder idrettsfag og folkehelsekoordinator ved Kalnes videregående skole, Rolf Inge Ølberg er begge fornøyde med prosjektet 'Helsefremmende time'. Flere er aktive når de selv kan bestemme hva de skal gjøre, mener de to.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

15 prosent av elevene på ungdomsskoletrinnet i Østfold svarer i en spørreundersøkelse at de er i fysisk aktivitet slik at de blir andpustne og svette mindre enn én gang i uka. På landsbasis svarer 12 prosent av ungdommene det samme.

Tallene kommer fram i årets Folkehelsebarometer.

– Vi har for mange fysisk inaktive ungdommer med tanke på helsa deres i framtiden, sier styreleder i Østfoldhelsa, Inger-Christin Torp.

Inger-Christin Torp

– Vi jobber med flere prosjekter for økt fysisk aktivitet. Målet er å få inn gode vaner allerede mens barna er små, sier styreleder i Østfoldhelsa, Inger-Christin Torp.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Hun tror at gymtimene på skolen kanskje bør endres for å få flere i aktivitet.

– I de videregående skolene jobber vi med å gi elevene flere valgmuligheter for at elevene ikke skal droppe gym, slik mange gjør i dag, fortsetter hun.

Helsefremmende time

Kalnes videregående skole i Sarpsborg er en av skolene som prøver nye metoder for å få flere i aktivitet. I to år har de hatt en helsefremmende time i uka. Elevene får en meny med forskjellige aktiviteter som de selv velger fra. Aktivitetene spenner fra å gå en tur i naturen til mer tradisjonelle idretter. Denne uka står blant annet volleyball, fotball, buldring, parkour, frisbeegolf og joggetur på menyen.

– Det er et bra alternativ for at elevene skal holde seg aktive. Du får litt mer interesse for det når du kan gjøre det du har lyst til i timene. Det motiverer dem kanskje til å fortsette også utenom skolen, sier Stine Forsberg Hegge, elev i andreklasse ved Kalnes.

– Hvordan er oppfatningen av den vanlige gymtimen blant elevene?

– Det er ikke alle som er glad i de vanlige idrettene som vi har i gymtimen. Mange «glemmer» gymtøy for å slippe å være med, sier hun.

– Må ta dette på alvor

Rolf Inge Ølberg er fagleder for idrettsfag og folkehelsekoordinator ved Kalnes. Han synes det er bekymringsfullt at mange unge dropper fysisk aktivitet.

– Det er et signal vi som skole må ta på alvor. Det er viktig å finne ut hva vi kan gjøre for å skape aktivitet i skoletiden og i fritiden, sier han.

I den ukentlige helsefremmende timen er det ikke krav til å prestere som i vanlige gymtimer. Men heller ikke dette opplegget når alle elever.

– Vi sliter litt med å få alle til å delta og kanskje spesielt de som hadde trengt det mest. De som ikke deltar i kroppsøvingsfaget, liker ikke å være i aktivitet og liker ofte ikke sin egen kropp og har litt sperrer i forhold til det, sier Ølberg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Til legevakt etter bilulykke

    En person ble sendt til legevakten etter trafikkuhellet i Hobølveien i Våler. En personbil og en lastebil var innblandet i ulykken. Veien er åpnet igjen etter ulykken.

  • Får to mobbeombud

    Østfold blir første fylke med to mobbeombud. I september starter et mobbeombud for barnehage og grunnskole, og med ombudet som har jobbet opp mot videregående skolene er det nå to ombud i Østfold. Målet er å ha en rød tråd med fokus på mobbing gjennom hele utdanningen, skriver fylkeskommunen på sine nettsider.