Kasserer underslo 327.000 kroner

Fredrikstad tingrett har dømt en mann i 30-årene til fengsel i fem måneder for underslag av 327.000 kroner fra den humanitære organisasjonen han var kasserer for.

Mye sedler

En kasserer er dømt for underslag av 327.000 kroner.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Saken ble rullet opp etter at en annen tillitsvalgt i organisasjonen fikk purringer på regninger som ikke var betalt. Hun tok kontakt med organisasjonens bankforbindelse, og fikk beskjed om at kontoen var tom. Året før hadde det stått 330.000 kroner på kontoen.

Vanskelig å få se regnskap

Banken anbefalte den tillitsvalgte å få tak i regnskapene, og sammen med en annen tillitsvalgt oppsøkte de kassereren. Da forklarte kassereren at han lurte på om de kunne ha blitt utsatt for svindel. Da fikk han spørsmål om hvorfor han ikke hadde varslet de andre styremedlemmene, uten at han hadde noe svar på det.

De ba om å få se regnskapene, men kassereren hadde ikke dem hjemme hos seg selv.

Det var månedlige styremøter, der en fast post på dagsorden var orientering fra kassereren. Men tiltalte meldte ofte forfall til styremøtene på grunn av sykdom.

I juni i fjor kontaktet styret advokat, og advokaten sendte kassereren et rekommandert brev med krav om tilbakebetaling av vel 300.000 kroner. Dette brevet ble aldri hentet. I retten forklarte kassereren dette med at det var en del post som ikke kom fram.

I august ble det levert inn en politianmeldelse mot kassereren.

Mente de var blitt hacket

Da saken kom opp for tingretten i Fredrikstad erkjente kassereren ikke straffskyld. Det er ingen tvil om at totalt 335.000 kroner ble overført fra organisasjonens konto til mannen private konti.

Kassereren hevdet at han overhodet ikke kjente til overføringer på 220.000 kroner som var gjort fra organisasjonens konto til hans private konto, og derfra videre til utenlandske konti. I retten hevdet han at organisasjonen måtte være utsatt for svindel eller hacking.

Han forklarte i retten at han hadde gitt ut opplysninger om sin egen konto da han angivelig hadde vunnet i EuroLotto. Han har aldri mottatt noen slik gevinst, og anmeldte forholdet.

– Hadde lagt ut penger

Når det gjelder de siste 115.000 kronene, hevdet kassereren at det var penger han hadde lagt ut for foreningen og som han derfor skulle ha refundert.

Fredrikstad tingrett gjennomgikk alle overføringer som var gjort fra organisasjonen til kassererens private konti, og fant bevis for at kassereren urettmessig hadde flyttet samlet 327.500 kroner til seg selv.

Strengere dom

Fredrikstad tingrett

Fredrikstad tingrett kom fram til en strengere dom enn det aktor foreslo.

Foto: Remi Drageset/NRK

Aktor la ned påstand om fengsel i fire måneder for mannen. Tingretten mener fire måneders fengsel for underslag på opp mot 330.000 kroner ligger under gjeldende straffenivå, og plusset på en måned til.

Organisasjonen la ned påstand om å få erstattet pengene, og tingretten fant at det var grunnlag for et slikt erstatningskrav. Retten er også enig i at kassereren må dekke advokatutgiftene til organisasjonen, nær 40.000 kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nye passautomater til Grålum

    Politiets nye publikumssenter på Grålum blir de første som tar i bruk politiets nye biometri-kjosker. Kjoskene brukes av personer som skal fornye passet, og lagrer bilder og informasjon i en databrikke som blir en del av de nye passene. 300 slike automater skal utplasseres på politiet kontorer, skriver Dagbladet. Publikumssenteret på Grålum åpner neste onsdag.

  • Stjal dyre flymotorer

    Natt til onsdag brøt ukjente personer seg inn i flere hangarer som tilhører Spydeberg Mikroflyklubb, opplyser politiet i Indre Østfold. Blant annet er det stjålet to flymotorer, som er verdt rundt 230.000 kroner per stykk.