NRK Meny
Normal

Under halvparten tar gjenvalg

49 prosent av dagens folkevalgte tar gjenvalg ved årets valg. Det viser en undersøkelse NRK har gjennomført.

Hvaler kommune rådhus

De folkevalgte i Hvaler kommune er blant de mest trofaste. Her tar 14 av 21 politikere gjenvalg ved høstens valg. I Våler og Aremark er situasjonen motsatt.

Foto: Rainer Prang / NRK

I Aremark er det bare seks av dagens 17 kommunestyrepolitikere som står på sikker plass ved årets valg.

I Våler er situasjonen ganske lik. Åtte av 21 folkevalgte tar gjenvalg.

Felles for begge kommunene er at ordføreren heller ikke tar gjenvalg.

Mange årsaker

Valgforsker Frank Aarebrot sier det er svært mange årsaker til at de folkevalgte gir seg.

– En blir gjerne motivert til å drive politikk fordi en ønsker å gjøre noe. Men så blir en i stedet sittende og skjære ned på forskjellige ting. Og det er jo ikke særlig motiverende, sier han.

En annen viktig grunn kan være en tilværelse i skyggenes dal som opposisjonspolitiker.

– Hvis du har en hard flertallskoalisjon som styrer kommunen, og ditt parti er utenfor den, får du gjennomført veldig lite, poengterer han.

Stabile Hvaler

I Hvaler kommune er situasjonen helt annerledes. Her tar hele 14 av 21 representanter gjenvalg. Blant annet tar fem av seks i Fremskrittspartiet en ny runde med lokalpolitikk.

Av byene er det Sarpsborg og Askim som får flest politikere med erfaring fra før. I Askim tar 20 av 35 bystyrerepresentanter gjenvalg.

Blant fylkespolitikerne er situasjonen ganske lik som i kommunene: 17 av 35 går for en ny periode.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 20:55-nyhetene her

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 20:55.
  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.