NRK Meny
Normal

Ulven er nesten forsvunnet

For få år siden var det opptil tolv ulv i Rømskog, nå er det bare ett streifdyr igjen.

Ulv.
Foto: Liv Engholm

– Jeg kan ikke huske det har vært så få ulvespor som i år. Som regel kommer det flere telefoner i uken om observasjoner rundt omkring i bygda, men nå er det langt i mellom hver gang, sier leder i viltnemda, John Sigmund Moen.

Gode sporingsforhold

Ulvespor

De dagene siste har ikke viltnemda sett ett eneste spor etter gråbein. Dette bildet ble tatt i 2006.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Nysnø er lik gode sporingsforhold, og de siste dagene har lederen i viltnemda i Rømskog vært ute på sporing - men ikke sette et eneste spor etter gråbein.

Det er også andre tegn på at ulven er nærmest forsvunnet fra Rømskog:

– Fra 1998 til 2005 fant vi mellom 30 - 50 kadaver av elg hvert år. De siste året bare funnet to kadaver som er tatt av ulv, sier han.

Alfagruppen er borte

Ulveflokken i Rømskog som i 2006 telte 12 dyr er altså nærmest borte. Lederen i viltnemda har ett svar på hva årsaken kan være.

– Det var vel slutt på den gamle alfagruppen som var her. Siden har det ikke blitt dannet noen ny. Det går vel bare en ulv i terrenget, og det blir det som kjent ikke noen unger av, sier han.

Kan det ha vært illegal jakt i området?

– Ja, det kan det ha vært, men jeg tror ikke det er årsaken til at ulven er borte.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hund påkjørt av tog

    En hund, trolig en jakthund, er påkjørt av toget mellom Spydeberg og Askim. Politiet melder at de tar hunden med til veterinær for å sjekke om den er chippet.

  • Råkjører mistet førerkortet

    En 19 år gammel bilfører ble fratatt førerkort på E6 ved Sollie, melder politiet. Farten ble målt til 145 km/t i 100-sonen.