NRK Meny
Normal

Ulvejaktkurs granskes

Ulvejaktkurset, som ble arrangert i Dals-Ed i februar, skal granskes av den svenske justiskansleren.

Ulv
Foto: Reidar Mosland / Scanpix

Ulvejaktkurset, som ble holdt på Dals-Ed, rett over grensen for Halden, viste bilder av og demonstrerte hvordan man best kan ta livet av en ulv.

Organisasjonen "Folk for ulv" politianmeldte kurset, som vakte sterke reaksjoner blant både politikere og natur- og dyrevenner i Sverige og Norge.

Kan ha brutt ytringsfriheten

Det svenske politiet videresendte anmeldelsen fra "Folk for ulv" til justiskansleren, som øverste juridiske myndighet i staten.

Nå skal kansleren granske kurset og vurdere om arrangørene har brutt mot trykke- og ytringsfriheten, da de holdt kurset om hvordan ulv skal drepes.

Det er profilerte ulvemotstandere på svensk side, som står bak kurset.

Politietterforsker Errol Coleman, som har jobbet mye med ulovlig jakt og er spesialist på ulvespørsmål ved Vänersborgpolitiet, sier kurset kan regnes som medvirkning til kriminalitet.

Lovlig i Norge

Jaktkurs på ulv arrangeres i Norge, og er helt lovlige.

- Norges jeger- og fiskerforbund holder slike kurs fra tid til annen, bekrefter Jan Wilberg, som er regionsjef for Statens naturoppsyn i Østfold og Akershus.

Statens Naturoppsyn opplyser at selv om ulv er et fredet dyr, er det fra tid til annen lovlig jakt på dyret. Det skjer når ulvebestanden har nådd et visst nivå, eller når ulv i et område gjør stor skade på beitende dyr.

Streifer over grensen

Det er blitt flere ulver i Halden-Dalsland-reviret. I vinter er det sporet ni ulver i to flokker, som trekker frem og tilbake over grensen mellom Halden kommune og Dals-Ed kommune rett på andre siden av grensen til Sverige.

- Vi har sett to flokker, med i alt ni dyr. Trolig tilhører de samme familiegruppen, sier Jan Erik Eggen i Statens Naturoppsyn til NRK.

De ni ulvene er sporet i Østfold i vinter, og det er fire flere enn for to år siden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Sjekker hygienen ved kiosker

  Steder som serverer hurtigmat, som bensinstasjoner og storkiosker, kan nå vente seg besøk av Mattilsynet i Østfold og Follo.

  Mattilsynet sjekker renhold, personlig hygiene og om maten oppbevares som den skal.

 • Skjebnemøte for sykehusdirektør

  Det er innkalt til ekstraordinært styremøte ved Sykehuset Østfold HF mandag. Eneste sak er direktørens fremtid. Det skriver Dagens medisin.

  Sykehuset har lenge slitt med et høyt antall korridorpasienter, og et akuttmottak som er for lite. Enkelte avdelinger sliter dessuten med kapasitetsproblemer. Dette, kombinert med Ebbesens lederstil, har ført til en stadig større misnøye med ham som sykehusdirektør, skriver Dagens medisin.

  Sykehusdirektør og ambulansepersonell står ved inngangen til akuttmottaket ved Sykehuset Østfold