Ulv spiste jakthund

Jakthund drept av ulv i Halden torsdag. Ulven spiste opp mesteparten av hunden.

Hund drept av ulv

Dreveren er nesten helt spist opp etter møte med ulv torsdag i Halden.

Foto: Privat

- Vi er sjokkerte, sier en kamerat av mannen som eide den nå døde hunden.

Verken han eller hundeeieren ønsker å stå frem med bilde og navn i Halden Dagblad.

Nå, så kort tid etter den sjokkartede opplevelsen, føler de det som en ekstra belastning.

Nesten helt spist opp

- Dette skjedde ved et tjern som heter Stokktjern. Det ligger mellom Aspedammen og Ør, og angrepet fant sted ved 11-tiden torsdag formiddag, forklarer mannen til Halden Dagblad.

Ulv
Foto: Privat

Da var et jaktlag på fire personer ute på rådyrjakt. Hunden loset i terrenget, men plutselig ble det helt stille.

Senere oppdaget jaktlaget at dreveren var drept og spist av ulv.

- Hunden er nesten helt spist opp. Det er bare hodet, ett frambein og to bakbein igjen. Pluss noen tarmer. Alt annet er spist, sier mannen, som selv er en ivrig jeger.

Slipper ikke jakthund mer

Angrepet torsdag er det tredje mot hunder i Halden i løpet av to uker.

Tidlig i jaktperioden ble også en jämthund angrepet, som klarte å forsvare seg og overlevde. Også en elghund skal ha blitt angrepet av ulv under jakt. Også denne overlevde.

I begge tilfeller har jegere i de to ulike jaktlagene fortalt at de har sett ulv i området, der hundene ble angrepet.

Jegeren, som eide dreveren som ble spist torsdag, sier at det nå er helt slutt på å slippe jakthundene fritt i terrenget. Hundene kommer heretter til å være i bånd.

- Nå kommer vi ikke til å slippe hunden. Så enkelt er det, understreker han.

Bekrefter ulv som angriper

Jan-Erik Eggen i Statens naturoppsyn bekrefter historien mannen forteller til avisen.

- Vi fant restene av hunden, idet hunden hadde peiler på seg. Det var helt avgjørende for i det hele tatt å finne den, sier Eggen til Halden Dagblad.

Espen Farstad

- NJFF ønsker en rett til å forsvare hunden vår, slik vi ville ha forsvart andre familiemedlemmer, eller for den sakens skyld sau eller andre husdyr mot rovdyr, sier Espen Farstad i NJFF.

Foto: NRK

Hunden er besiktiget av Statens naturoppsyn og dokumentert tatt av ulv.

- Vi forstår at det er ulv ut fra måten hunden er tatt på. Jeg så også spor på stedet, som indikerte et stort hundedyr. Det er nok noen år siden sist en hund ble tatt av ulv på denne måten, sier Jan-Erik Eggen i Statens naturoppsyn.

Vil ha nødvergerett

Norges Jeger- og Fiskerforbund kjemper for nødvergerett for jakthunder, slik man har i Sverige.

- Vi kan ikke forstå at vi ikke skal ha rett til å forsvare hundene våre, når et rovdyr går til direkte angrep. Jeg må understreke at det gjelder når et rovdyr går til direkte angrep, og ikke ellers, sier informasjonssjef i NJFF Espen Farstad til NRK.

Han peker på at når det gjelder å forsvare bufe, er det en helt legitim rett å forsvare dyrene, men for hund er det ikke slik.

Falsk trygghet

Lisbeth Baklid i Norges Naturvernforbund i Østfold mener Norges Jeger- og Fiskerforbund tar feil, når de tror at nødvergerett er løsningen i forhold til å redde hundene fra å bli tatt av rovdyr.

- Jegerforbundet tar helt feil av nødvergerettens betydning. Erfaringer fra Sverige, der det er innført slik nødvergerett for hund, viser at i enkelte områder er flere hunder drept enn tidligere. Jegerne får en falsk trygghet med nødvergerett for jakthund, sier hun.

Baklid, som sitter i Norges Naturvernforbunds utvalg i rovdyrspørsmål, sier jegerne i Sverige slipper hundene sine, og tror de skal kunne skyte ulven hvis den angriper hunden.

- Men de kommer kanskje aldri på skuddhold av ulven, men hunden blir allikevel drept, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hund tatt av ulv i Aremark

    En hund ble i morges tatt av ulv i Aremark i forbindelse med den pågående elgjakta. Det skriver Halden Arbeiderblad. Hunden fikk los, men ved Holmgill kapell fant jeg hunden min drept med opprevet buk forteller hundeeieren til avisa.

  • Innbrudd på Savoy bar

    Tyver har brutt seg inn på Savoy bar i Fredrikstad og stjålet to nye 55" TV-er. Politiet er på stedet og foretar en åstedsundersøkelse.