NRK Meny
Normal

Strid om private sykehjem i Moss

Pårørende er stort sett fornøyd, mens opposisjonen og Fagforbundet er skeptisk til privat drift av sykehjem i Moss. Spørsmålet er sentralt i kommunevalgkampen i byen.

Marta og Bjarne Snekkevik

Marta og Bjarne Snekkevik har gode erfaringer med Orkerød sykehjem i Moss.

Foto: Tomas Berger / NRK

Orkerød sykehjem i Moss er det eneste sykehjemmet i Østfold som er konkurranseutsatt. Men det er stor uenighet mellom partiene i byen om sykehjem skal konkurranseutsettes eller drives kommunalt.

– Jeg har bare gode ting å si om det, fra første dag. Vi synes det er bra å være her, både jeg og min kone, sier Bjarne Snekkevik som har ektefellen Marta på Orkerød sykehjem.

– I avdelingen der mannen min er, er det dyktige pleiere. Jeg har inntrykk av at de ofrer seg, de er glad i beboere sine, sier Bjørg Knudsen.

Uønskede hendelser

Frank Bergflødt

Frank Bergflødt kan fortelle om uønskede hendelser på sykehjemmet.

Foto: Tomas Berger / NRK

Men ikke alle er like fornøyde. Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Moss og Våler Frank Bergflødt er pårørende til en beboer på sykehjemmet.

– Kort fortalt har det vært fire uønskede hendelser i løpet av kort tid som har medført at den jeg er pårørende til har hatt skader, forteller Bergflødt.

Ubesatte stillinger

Orkerød sykehjem var ett av temaene på møtet i helse- og sosialkomiteen i Moss i går. Der kom det frem at en av tre sykepleierstillinger er ubesatt og at den faglige kompetansen måtte bli bedre.

– Er det ting som ikke er som det skal være, så skal det selvfølgelig rettes opp, uansett hvem som drifter sykehjemmene. Der skal det være trygt og godt å bo, og det opplever jeg i dag at det er ved alle sykehjemmene som er i Moss kommune, sier ordfører i Moss Tage Pettersen.

– De skal tjene penger

Hanne Tollerød

Hanne Tollerød er opptatt av hvordan skattekronene brukes.

Foto: Tomas Berger / NRK

Moss Arbeiderpartis ordførerkandidat Hanne Tollerød er opptatt av at alle skattekronene skal gå til behandling av byens eldre.

– Hverken Norlandia eller Oransje Helse, som er de som opererer i Moss kommune, er ideelle organisasjoner. De skal tjene penger. Det er altså et ledd til som skal ha sugerøret inn i den kassa, sier Tollerød.

Ruth Thomsen er nestleder i Fagforbundet i Moss og Våler. Hun forteller at hun har fått mange henvendelser fra ansatte på sykehjemmet på Jeløya etter at Norlandia overtok for et år siden.

Gunnhild Bergsaker

Direktør for Eldreomsorg i Norlandia Gunnhild Bergsaker kan fortelle at det rekrutteres nye sykepleiere.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Det går på det at de har mer å gjøre, at de løper mer, at de føler at det er mer vikarer og det er mindre kompetanse til stede i avdelingene i hverdagen, forklarer Thomsen.

Rekrutterer sykepleiere

Norlandia gjør en innsats for å rekruttere nye sykepleiere.

– Vi mangler noen sykepleiere fortsatt. Det er en utfordring generelt i samfunnet at det er mangel på sykepleiere. Når vi mangler de faste, prøver vi å leie inn vikarer og vi prøver å bemanne med annen kompetanse, sier Gunnhild Bergsaker, direktør for Eldreomsorg i Norlandia.

Orkerød sykehjem Moss

Driften av Orkerød sykehjem står sentralt i valgkampen i Moss.

Foto: Tomas Berger / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinne ble anmeldt for promillekjøring i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad lørdag kveld. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnens førerkort ble dermed beslaglagt. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.