Ukjent Knut Gribb-roman dukker opp

Et lik dukker opp i vollgravene i Gamlebyen i Fredrikstad og en skatt på Kongsten fort. Gribb-romanen som aldri kom ut i bokform, er gravd frem.

Det var på litteraturfestivalen i Fredrikstad lørdag at NRK-journalist Jørn Enger presenterte den til nå ukjente kriminalromanen.

Da har den ligget nedstøvet og glemt siden den gikk som føljetong i Fredrikstad-avisa Demokraten, for snart 30 år siden, men med andre navn på hovedpersonene.

Litteraturfestivalen «Ord i grenseland»

Ble opprinnelig refusert

En nyhet som blant annet begeistret Engers kollega fra Radioteateret, Nils Nordberg, som har skrevet biografien om Knut Gribb.

– Utgangspunktet er et manus som ble refusert av Bladkompaniet (tidligere utgiver av Knut Gribb-romanene). Fordi den var for lokal.

– Den foregår i vollgravene i Gamlebyen i Fredrikstad, Vaterland i Fredrikstad, på Hvaler, og ikke minst på Kongsten fort hvor det ligger en hemmelig skatt.

– Så er det altså et mord, et lik ligger i Gamlebyen, røper Enger til NRK.no.

Litteraturfestival i Fredrikstad

Litteraturfestival i Gamlebyen i Fredrikstad.

Foto: Jørgen Gangstøe/NRK

Trykt i lokalavis

Romanen kom altså likevel på trykk, ikke som roman, men som føljetong i Fredrikstad-avisen Demokraten, for snart 30 år siden. Og med andre navn på romanfigurene, under tittelen «Hilsen 1945».

– Nå har vi altså fått fatt i føljetongen og oppdaget at Hans Dahl ikke er Hans Dahl, men Knut Gribb. Finn Hammer er ikke Finn Hammer, men Finn Jerven.

– Derfor vil Litteraturfestivalen sette i gang arbeid for å få gitt den ut - en stor begivenhet for oss gribbologer, sier Jørn Enger og kikker bort på Nordberg.

– Det er veldig gøy og morsomt. Jeg visste ikke at denne eksisterte. Jeg må jo bare notere meg at Vaterland i Fredrikstad tydeligvis var mer lokalt enn Vaterland i Oslo for forlaget her, sier Nordberg og humrer.

Hør:

Nordberg og Enger stilte til paneldebatt (Krim i grenseland) lørdag, sammen med krimforfatterne Jan Erik Fjell, Stein Morten Lier og Jon Michelet.

Litteraturfestival i Fredrikstad

(F.v.) Jan Erik Fjell, Jon Michelet, Nils Nordberg, Jørn Enger og Stein Morten Lier.

Foto: Jørgen Gangstøe/NRK

Lengste detektivkarriere i verdenslitteraturen

Sven Elvestad, alias Stein Riverton

Sven Elvestad, alias Stein Riverton.

Foto: SCANPIX
Detektivmagasinet

En utgave av 'Detektivmagasinet', med to Knut Gribb-fortellinger.

Foto: NRK / NRK
Lasse Lindtner som Knut Gribb

Knut Gribb i Lasse Lindtners skikkelse, som spiller Gribb i Radioteatrets hørespill.

Foto: Fredrik Arff

Siden 1908 har mesterdetektiven Knut Gribb jevnt og trutt holdt publikum i ånde med sine fengslende bedrifter. Først i "Lys og skygge"-heftene og senere i en rekke nummer av "Detektiv-magasinet", i årene mellom 1928 og 1966.

Etter å ha gjenoppstått i en bokserie på 70-tallet, fikk den evigunge etterforskeren også en ny fart i karrieren på 90-tallet. Denne gang i radio og med Lasse Lindtners stemme, etter initiativ fra Nils Nordberg i Radioteateret.

Gjennom alle fortellinger, noveller, romaner og hørespill har mesterdetektiven opplevd ikke mindre enn 1500 eventyr i løpet av de hundre årene han har vært i tjeneste.

Gribbeksperten Nordberg, er ikke i tvil om at det er rekord, også langt utover Norges grenser.

– Knut Gribb har den lengste detektivkarrieren i hele verdenslitteraturen. Ingen annen detektiv har kommet tilbake i stadig nye historier og vært så tilstede i samtiden som han. Det er helt enestående, sier Nordberg til NRK.

Mer enn 80 forfattere

Historiene om Gribb er kommet i et samlet opplag på over 30 millioner. Mange er oversatt til andre språk, og i en periode var historiene like populære i Sverige som i Norge.

Nordberg forteller at figuren Knut Gribb ble skapt som en motvekt til de utenlandske kriminalheftene som kom til Norge på starten av 1900-tallet.

– Heftene møtte sterk moralsk forargelse. De kunne jo direkte forføre ungdommene til å bli forbrytere. Etter hvert ble de kastet ut av kioskhyllene. Men noen kom på tanken om å lage et norsk og sunnere alternativ, og Sven Elvestad ble spurt om å bidra med ukentlige fortellinger. Det var starten på sagaen om Knut Gribb, sier Nordberg.

Selv om det er den omdiskuterte Sven Elvestad som er Knut Gribbs ekte «far», har detektiven også en rekke "fosterfedre".

Mer enn 80 forfattere har opp gjennom årene bidratt til superetterforskerens særs imponerende karriere. Alt fra populærforfattere som Øyulv Gran og Sverre Vegenord til poeten Herman Wildenvey har signert fortellinger om Gribb.

I de senere år har også etablerte norske krimforfattere som Gunnar Staalesen, Tor Edvin Dahl og Knut Nærum levert historier til hørespillene og bøkene om Gribb.

Omdiskutert

Knut Gribbs mystiske livshistorie har vært gjenstand for mang en diskusjon, ikke minst blant de mange lidenskapelige samlerne og Gribb-entusiastene her til lands.

Selv om de aller fleste historiene utspiller seg i Oslo, er det flere som mener Gribb opprinnelig er østfolding. Detektiven drar stadig til Østfold, og i en av de aller mest kjente fortellingene "Dødningeuret", foregår handlingen, mest sannsynlig, på Kjølberg hovedgård i Råde.

Både Nordberg og Gribb-samler Sven G. Eliassen fra Halden støtter den teorien.

– Vi hører ofte om Gribbs forhold til Østfold. I en historie ferierte han blant annet på Veum, og "Spionen på Fredriksten" utspiller seg i Halden. Elvestad selv var jo også fra Halden, og jobbet flere år som journalist i Fredrikstad, forteller Eliassen.

Hør også: Portrett: Knut Gribb

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Prøvejuks kan gi lang karantene

    Juks på teoriprøven for førerkort kan føre til ett års karantene før prøven kan tas på nytt. Det foreslår Samferdselsdepartementet. Stadig flere blir tatt i å jukse på teoriprøven. I september dømte Fredrikstad tingrett to menn til 24 dagers fengsel for slik juksing.

    Juksing på teoriprøven blir politianmeldt
    Foto: Øyvind Nyborg / NRK