NRK Meny
Normal

Toini & The Tomcats: Merry Christmas

Som i forrige uke har ukens Østfold-album julepreg. Det kom ut i 2002, og beskrives som et alternativt julealbum.

Toini & The Tomcats

Rockabilly-bandet Toini & The Tomcatss har laget ukens Østfold-album.

Foto: Ronja Knudtsen / Pressefoto

– Et grep vi gjorde var at vi ikke ville lage en religiøs juleplate, så dette er jo det motsatte. Det eneste religiøse er ordet Christmas, sier vokalist Toini Knudtsen i Toini & The Tomcats.

Bandet har gitt ut seks album, og «Merry Christmas» ble spilt inn i et studio i Fredrikstad og utgitt for elleve år siden.

Måtte improvisere

Som de fleste andre julealbum ble det produsert på en tid av året da det er lenge igjen til selve høytiden. Kontrabassist Arne Ertnæs forteller at det var en utfordring å finne den rette stemningen midt på sommeren.

– Det var litt vanskelig å dra den frem, men vi måtte bare gjøre det som skulle til.

– Jeg husker at han som driver studioet var veldig flink til å dra frem ting som lager julelyd, som man kunne krydre med etterpå, sier Ertnæs.

Vokalist Toini husker godt tiden da albumet ble laget.

– Det føltes som det riktige. Selv om låtene ble skrevet på sommeren, syns jeg vi fikk til en ganske bra julestemning likevel.

Hør hele intervjuet med Toini & The Tomcats her:

Kjente gjester

Toini & The Tomcats er i utgangspunktet en rockabilly-gruppe, men på dette albumet finner man en salig blanding av ulike sjangre.

– Låta «Christmas In July» grenser litt til ska, og andre låter er alt fra doo-wop og blues til pop og rockabilly, så det viser litt bredde, sier Knudtsen.

I tillegg til de fem faste medlemmene hadde bandet med seg en rekke gjesteartister på «Merry Christmas».

Vidar Busk, Henning Kvitnes, Marianne Antonsen, Odd René Andersen, Petter Baarlie og Frank Hammersland er blant bidragsyterne.

– Det var utrolig kult å dra inn andre folk, og så okay å se hvor proffe venner og artistbekjentskaper vi har rundt omkring, sier Knudtsen.

– Det var litt av hensikten også, å skape en bred plate med gjester som vi hadde lyst til å ha med på grunn av det de stod for.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Utvalgte fra Merry Christmas:

Christmas In July: Den handler vel egentlig om at det er jul hele året. Julen gir en følelse av lykke, og det er veldig mange gode barndomsminner knyttet til julen. Den stemningen kan du kalle frem når du vil.

I Don't Wanna Fight: Det er egentlig en Ramones-låt, punkbandet fra New York. En fin låt, men vi har gjort den litt mer lyttervennlig for norske, sarte ører. Den er litt uortodoks, og går utenom den vanlige juleklisjeen. Det er ikke alle som har det så fint i jula, det er faktisk ganske mange som har problemer hjemme. Og så har vi med en kjempefin gjest på denne låta, Frank Hammersland.

Christmas Day: Den er mer en sånn Dixieland-aktig greie. Låta handler om at Marianne Antonsen og jeg er to små jenter som venter på julenissen. Plutselig forsvinner pappa, og så kommer julenissen inn.

Dreams Come True: Dette er det mest rockabilly-aktige sporet på skiva, til tross for at det er bluegrass-instrumentering. Det gjør at soundet blir ganske interessant. Den handler om den aller første gitaren jeg fikk, og det var selvfølgelig fra julenissen. Da hadde han laget et lite kart som ledet til et sted under sengen til foreldrene mine.

Christmas Tale: Dette er kanskje det morsomste kuttet på skiva. Det er der hvor jula virkelig går gærent, det smeller skikkelig. Og der er det masse gjesteartister, Vidar Busk synger og spiller gitar, og Golden Hammer Trio som er en vokalgruppe. Den handler om å bli virkelig uvenner i jula, så der er Vidar og jeg ikke så veldig på talefot.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarpsborg innebandy-kvinner ute

    Sarpsborg tapte to kamper og spilte en uavgjort i helgens NM-sluttspill i innebandy. Dermed går de ikke til NM-semifinalen.

  • Slevik til semifinale

    Slevik slo Gjelleråsen for trede gang denne uka og er klare for semifinalen i NM-sluttspillet i innebandy. Kampen endte 6-4, etter at Fredrikstad-laget lå under 4-1 i andre periode.