Hopp til innhold

– Vil du feire jul med meg?

Over 100.000 mennesker i Norge skal feire jul alene i år og det er allerede stor pågang hos hjelpeorganisasjonene . Flere gjør som uføretrygdede Inger (64) og åpner hjemmet sitt for fattige i julen.

Inger Frydenlund

GJESTFRI: Hun har ikke flust med penger og bor i en leilighet i Fredrikstad, men hun åpner hjemmet sitt for fremmede i julen, 64 år gamle Inger Frydenlund.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg har så mange deilige juleminner. Vi spiste julemat og sang julesanger. Jeg husker fortsatt duften av mors kakebakst i hele huset. De opplevelsene vil jeg gjerne gi videre til noen som ikke har råd til en tradisjonell jul, forteller Inger Frydenlund (64).

Spesielt i høytider kan følelsen av ensomhet være tung å bære. Julen er en spesielt sårbar tid for mange, og særlig for dem som allerede føler seg ensomme eller litt alene.

Åsne Havnelid

Flest barnefamilier som er i nød

Hun er en av dem som inviterer fremmede hjem til seg i julen, for allerede nå merker hjelpeorganisasjonene stor pågang.

Det bekrefter Stine Carlsen i organisasjonen Hjelp oss å hjelpe, avdeling Fredrikstad. Hun forteller at etterspørselen etter mat, klær, gaver og julekalendere tikker inn kontinuerlig.

– Det er først og fremst barnefamilier som tar kontakt og vi merker at flere tar kontakt nå, selv om vi hjelper familier hele året. Og det handler ikke bare om ribbe til jul og julegaver, vi vil jo gjerne gi dem en fin desember med litt ekstra godt pålegg og kanskje en kinobillett eller to, sier hun.

Nå som det nærmer seg jul er det også familier som ønsker seg mer pentøy og litt ekstra til jul.

Stine Carlsen

PÅGANG: Stine Carlsen i organisasjonen Hjelp oss å hjelpe, forteller at mange trenger hjelp til jul og at pågangen er merkbar allerede.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Da hun begynte i organisasjonen i januar fikk hun en henvendelse i uken, nå får hun flere hver eneste dag.

Hun ser også at med november desember kommer også behovet for varmere klær, regntøy og gummistøvler.

– Heldigvis er det mange som vil hjelpe også, så jeg kan legge ut på siden vår at vi trenger bobledress til en femåring, så står det et par søppelsekker på trappen min, smiler hun.

Hun forteller at flere i Østfold nå har invitert fremmede hjem til seg i julen via nettsiden deres.

Lever på trygd

Frydenlund var yrkesaktiv frem til hun var 60 år og har mange år bak seg som operasjonssykepleier til sykdom satt henne tilbake.

Nå er hun 100 prosent ufør og selv om hun ikke er rik, vil hun bruke det hun har på andre.

– Alt koster i dag og de mange har ikke råd eller penger til å være med på det som finnes. Selv har jeg ikke barnebarn ennå, så jeg vil gjerne ha besøk av noen med barn, så jeg kan være en reservebestemor, smiler hun.

Hun forteller at hun vil lage julepynt sammen med dem og bake julekaker, samtidig som hun inviterer til fest i romjulen.

Inger Frydenlund

MYE GAVER: Inger Frydenlund har allerede fått mye gaver.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg er trygdet og har masse tid til overs. Jeg kommer fra en stor familie og vil gjerne dele det jeg kan om julesanger, god gammeldags jul og gjenskape den gode førjulsstemningen for dem som ikke har det så bra.

– Hvorfor gjør du dette?

Jeg har vært gjennom tøffe perioder selv, med mye sykdom og sykehus. Nå er jeg så frisk at jeg vil bruke den tiden på andre.

Hun er kritisk til hvordan materialismen har overtatt her i landet.

– Jeg stiller spørsmålet: Hva handler julen egentlig om? Den handler jo om å være sammen, hygge seg og ha det fint sammen. Det er det mange som ikke har. Dessuten liker jeg ikke at folk kjøper gaver for opp til ti tusen kroner.

– Men du er jo ikke rik, allikevel vil du dele?

– Ja, jeg har så jeg greier meg og det skal ikke så mye til, avslutter hun.

– Koster ikke en krone

I fjor hadde NRK flere saker om fattigdom i forbindelse med julen og besøkte folk som gruet seg til jul.

Frelsesarmeen har også i år stor pågang og bare i Moss vil cirka 150 familier få hjelp, i tillegg til 100 enslige/par.

Røde Kors er også aktive nå før jul og generalsekretær Åsne Havnelid, forteller til NRK at de vil åpne sien Røde Kors-hus over hele landet.

– I tillegg arrangeres en rekke ulike aktiviteter, for ung og gammel, i romjulen og i førjulstiden. Røde Kors-frivillige har et enormt engasjement som bidrar til at flere, både ensomme og andre, får ta del i et fellesskap i julen, forteller hun.
De vil også i år samarbeide med VG om Julesentralen. Julesentralen er en nettside hvor folk kan melde seg om de ønsker å være gjest hos noen på julaften, om de ønsker å åpne hjemmet sitt for en eller flere som er alene i jula eller bidra med annen type engasjement i forbindelse med jula.

Administrerende direktør Åsne Havnelid i Ski-VM 2011

TUNG BØR: Åsne Havnelid, generalsekretær i Røde Kors, sier ensomheten er tung å bære for mange.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX


Hun forteller videre at det er lett å bli for oppslukt av julehandelen-, baksten-, vasken- og pynten. Da er det lett å glemme det viktigste, nemlig omsorg for dem rundt oss. Hun sier at de merker godt at jula er tøff for mange.

– Spesielt i høytider kan følelsen av ensomhet være tung å bære. Julen er en spesielt sårbar tid for mange, og særlig for dem som allerede føler seg ensomme eller litt alene. Ensomhet er naturligvis ikke noe som bare hører jula til. Men mange kjenner kanskje litt ekstra på ensomheten i jula hvor familie og samvær står i fokus.

– Hva synes dere om at så mange må feire jul alene i overflodssamfunnet Norge?

– Å oppleve at man er helt alene uten noen prate med, kan føles tungt og vondt. Vi håper og tror at mange der ute er villige til å gi av sin tid. Noe av det viktigste vi kan bidra med for å motvirke ensomhet, koster ikke en krone. Det handler om å bry seg om dem rundt seg og vie noen litt ekstra oppmerksomhet.


– Ta en telefon, inviter noen som er alene på kaffe eller med ut på tur. Du vil raskt oppdage at det å bry seg betyr uendelig mye for den du bryr deg om. Den beste medisinen for et menneske er fortsatt et annet menneske.