NRK Meny
Normal

Uerstattelig dagbok skal stilles ut i Moss

Et unikt dokument fra tiden rundt riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 ble fredag fraktet til forfatterens fra Riksarkivets bombesikrede magasin i Oslo.

Dagbok fra riksforsamlingen i 1814

Den 200 år gamle dagboken plukkes frem fra Riksarkivets hyller. Nå skal den vises frem i Moss kirke.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Han fører den helt til og med 4. mai. Her skriver han da paragrafene fra grunnloven, og det kjenner vi jo igjen, forteller spesialrådgiver Åsmund Svendsen ved Riksarkivet i Oslo til NRK.no.

Åsmund Svendsen, spesialrådgiver ved Riksarkivet

Spesialrådgiver Åsmund Svendsen ved Riksarkivet i Oslo har ansvaret for å frakte det unike dokumentet til forfatterens hjemby.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Boken ble ført i pennen av Gregers Wulfsberg, som var sendemann fra Moss til riksforsamlingen på Eidsvoll.

Her forteller han om det som skjedde i de dagene den norske grunnloven ble laget.

– Vi kjenner igjen navn her. Weidemann, Koren. Oberst Hegermann, ser vi, sier Svendsen.

Vises for publikum for første gang

Dagboken er et unikt dokument fra tiden rundt 1814. Men det skulle gå 68 år fra den ble skrevet til den ble offentlig eie.

– Så var det da en nevø, J.C. Wulfsberg, som arvet boka. Han ga den til Riksarkivet som gave i 1882, forteller underdirektør Alfhild Nakken ved Riksarkivet.

Nå skal boken for første gang vises for publikum. Fredag ble den pakket ned, og tirsdag kan skuelystne se den i Moss kirke.

– Vi har til og med fått en egen oppskrift, med bilder, på hvordan vi gjør dette her. Det skal gjøres på en ordentlig måte, sier Åsmund Svendsen smilende.

Se TV-innslaget her:

En uerstattelig dagbok er fraktet fra Riksarkivets bombesikrede magasin i Oslo, til Moss. I forbindelse med 200-årsjubileet vises den nå frem. Det var nemlig en mossing som skrev boka under riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814:

Reporter: Ingunn Sjøgreen. Foto/redigering: Birger Kjølberg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på musikkstøy fra festningen

    Naboer til Fredriksten festning i Halden ber Fylkesmannen i Østfold vurdere om reglene følges under store konserter på festningen. Festivalen Tons of Rock og Landstreffet for russ trekkes fram som arrangement som skaper mye støy og går ut over nattesøvn og trivsel for de som bor i området.

    tons of rock 2015
    Foto: Rune Fredriksen / NRK
  • Dømt for voldtekt av datteren

    En mann i 40-årene er dømt til fengsel i fire år og åtte måneder for voldtekt av sin egen datter. Mannen innrømmet ikke straffskyld da han møtte for tingretten i Fredrikstad i september. I retten hevdet datteren at anklagene hun tidlige hadde rettet mot faren hadde vært falske. En enstemmig tingrett fant likevel faren skyldig etter tiltalen.