NRK Meny
Normal

Uerstattelig dagbok skal stilles ut i Moss

Et unikt dokument fra tiden rundt riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 ble fredag fraktet til forfatterens fra Riksarkivets bombesikrede magasin i Oslo.

Dagbok fra riksforsamlingen i 1814

Den 200 år gamle dagboken plukkes frem fra Riksarkivets hyller. Nå skal den vises frem i Moss kirke.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Han fører den helt til og med 4. mai. Her skriver han da paragrafene fra grunnloven, og det kjenner vi jo igjen, forteller spesialrådgiver Åsmund Svendsen ved Riksarkivet i Oslo til NRK.no.

Åsmund Svendsen, spesialrådgiver ved Riksarkivet

Spesialrådgiver Åsmund Svendsen ved Riksarkivet i Oslo har ansvaret for å frakte det unike dokumentet til forfatterens hjemby.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Boken ble ført i pennen av Gregers Wulfsberg, som var sendemann fra Moss til riksforsamlingen på Eidsvoll.

Her forteller han om det som skjedde i de dagene den norske grunnloven ble laget.

– Vi kjenner igjen navn her. Weidemann, Koren. Oberst Hegermann, ser vi, sier Svendsen.

Vises for publikum for første gang

Dagboken er et unikt dokument fra tiden rundt 1814. Men det skulle gå 68 år fra den ble skrevet til den ble offentlig eie.

– Så var det da en nevø, J.C. Wulfsberg, som arvet boka. Han ga den til Riksarkivet som gave i 1882, forteller underdirektør Alfhild Nakken ved Riksarkivet.

Nå skal boken for første gang vises for publikum. Fredag ble den pakket ned, og tirsdag kan skuelystne se den i Moss kirke.

– Vi har til og med fått en egen oppskrift, med bilder, på hvordan vi gjør dette her. Det skal gjøres på en ordentlig måte, sier Åsmund Svendsen smilende.

Se TV-innslaget her:

En uerstattelig dagbok er fraktet fra Riksarkivets bombesikrede magasin i Oslo, til Moss. I forbindelse med 200-årsjubileet vises den nå frem. Det var nemlig en mossing som skrev boka under riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814:

Reporter: Ingunn Sjøgreen. Foto/redigering: Birger Kjølberg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker musikkorps vant

    Greåker musikkorps vant førstedivisjon for korps i Trondheim lørdag kveld. Orkesteret spilte "Homenaje a Joaquin Sorolla". Greåker rykket ned fra elitedivisjonen i fjor, men sikret altså opprykk igjen på første forsøk.

  • Siktet for kjøring i rus

    En svensk statsborger ble pågrepet i Halden lørdag kveld etter at tollerne fant mindre mengder narkotika av forskjellig slag på ham og i bilen hans. Han er også siktet for kjøring i påvirket tilstand, melder politiet på Twitter.