NRK Meny
Normal

Uenighet om styreledervalg i Halden

Haldens varaordfører John Østensvig (Ap) tar over som styreleder i Industriprodukter AS etter ordfører Per-Kristian Dahl. Nå strides partene om hvorvidt valget er i tråd med kommunens reglement.

Varaordfører John Østensvig

Varaordfører John Østensvig (Ap) sier det ikke er uvanlig at varaordfører trer inn når ordfører ikke kan.

Foto: Patrik Eian Fjeldstad / NRK

I en artikkel i Kommunal Rapport fremstilles saken som at varaordføreren valgte seg selv til styreleder. Det har nå oppstått uenighet om hvorvidt valget av varaordføreren har gått riktig for seg.

Tirsdag kveld var det styremøte og generalforsamling i attføringsbedriften Industriprodukter AS i Halden. Som varslet på forhånd trakk ordfører Per-Kristian Dahl (Ap) seg som styreleder, fordi han nylig fikk jobb som avdelingsleder i samme selskap.

Ansettelsen har vært omstridt og skapt mange reaksjoner fra flere hold .

Varaordfører Jon Østensvig (Ap) stilte som generalforsamling på vegne av ordføreren på møtet og ble samtidig valgt som ny styreleder i det kommunalt eide selskapet - uten å avklare med kommunestyret, ifølge Kommunal Rapport.

– Burde vært varslet

Opposisjonen reagerer, Venstres Geir Helge Sandsmark sier kommunestyret burde vært varslet på forhånd.

– Valget på ny styreleder burde vært oppe i kommunestyret på forhånd, i det minste som en referatsak. Kommunen må jo følge det delegasjonsreglementet den selv har vedtatt, sier han til Kommunal Rapport.

Østensvig mener på sin side at alt har gått etter boka.

– Årsaken til at jeg fungerte som generalforsamling, er at Dahl har fått jobb i Industriprodukter og dermed også trekker seg som styreleder. Det er for å ha en ryddig prosess, sier Østensvig til Kommunal Rapport.

Han understreker også at det ikke er uvanlig at varaordfører trer inn når ordfører ikke kan.

LES OGSÅ:

– Ikke vanlig å informere

John Østensvig og Geir Helge Sandsmark møttes til debatt i Ettermiddagssendingen på NRK Østfold i dag, og Sandsmark understreket igjen at håndteringen av valget er i strid med delegasjonsreglementet i Halden kommune.

– Saker som skal behandles på generalforsamling skal avklares med kommunestyret på forhånd. Det har ikke blitt gjort, påpekte Sandsmark i debatten.

Ordfører Per-Kristian Dahl mener saken blir fremstilt feil.

– I denne situasjonen har varaordføreren trådt inn i ordføreren sted, og alle disse handlingene er i samsvar med gjeldende rett, sier han til NRK.no i kveld.

Han mener kritikken fra Sandsmark er ubegrunnet.

– Det har ikke vært vanlig å informere kommunestyret i forkant av valg. Det har ikke vært gjort verken i min tid eller før det. Kommunestyret får melding i ettertid om de forskjellige tilsettelsene, sier Dahl.

Ordknapp

Ifølge Kommunal Rapport står det i Halden kommunes delegeringsreglement at «ordfører skal sørge for nødvendig avklaring med kommunestyret i saker som skal behandles på generalforsamlingen og i eiermøter».

Daglig leder i Industriprodukter AS, Jan Wiig, ønsket i første omgang ikke å kommentere hva som skjedde i møtet overfor Kommunal Rapport, men bekreftet til slutt at Østensvig er utnevnt til ny styreleder.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 23:05

  • Militærøvelse i Fredrikstad

    Flere militærhelikoptre er i lufta over Fredrikstad i kveld som følge av en øvelse som pågår fram til fredag. Det er Luftforsvaret som står bak.