NRK Meny
Normal

Byen til Evy tar imot 450 flyktninger

Den mellomstore byen Uddevalla i vest-Sverige tar i mot 450 flyktninger i år. Seks ganger så mange som jevnstore Sarpsborg.

Den mellomstore byen Uddevalla vest i Sverige tar i mot 450 flyktninger i år. Seks ganger så mange som jevnstore Sarpsborg.

- Vi må ta i mot flyktninger i nød. Men, det gir oss store utfordringer, sier kommunalråd for integrasjon i Uddevalla, Evy Gahnström.

På en høyde i Uddevalla ligger det kommunale mottaksapparatet for flyktninger, stasjonert i en gammel militærgarnison. Her jobber teamet som håndterer en eksplosiv økning i flyktninger som bosetter seg i kommunen, som har 54 000 innbyggere.

På fire år har tilstrømningen av flyktninger som vil bosette seg i Uddevalla økt fra 50 til 450. Det vil si at byen tar i mot seks ganger så mange flyktninger som Sarpsborg, en by med akkurat like mange inbyggere.

Uddevalla

Uddevalla kan ikke selv bestemme hvor mange flyktninger som kommer til byen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Alle deler av kommunen jobber med dette; skoler, barnehager, voksenopplæring. Så er Arbeidsformidlingen en viktig part, sier etableringskoordinator Fredrika Abrahamsson. Hun har ansvaret for å samordne mottaket av flyktninger som bosetter seg i Uddevalla.

Kan ikke styre tilflyttingen

Svenske kommuner kan ikke selv sette en grense for hvor mange flyktninger de vil ta i mot, slik ordningen er i Norge. De som har fått opphold, velger selv kommune og finner seg et sted å bo der.

Fredrika Abrahamsson

-Vi må bare ta i mot de som kommer og jobber tett mellom ulike etater i kommunen for å integrere flyktningene, sier Fredrika Abrahamsson.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Vi får jo ta i mot, helt enkelt. De som velger å flytte til vår kommune etter å ha fått permanent opphold i Sverige, de kommer til oss.

Svenske myndigheter venter opp mot 80 000 flyktninger til landet i år. Mange vil til Sverige på grunn av den åpne holdningen til å ta i mot, men også fordi det er mange her fra før.

I Uddevalla har innvandrerandelen av befolkningen økt fra 12% til 18 % på tretten år. Nesten hele befolkningsøkningen i kommunen kommer av innvandring.

Store utfordringer

Evy Gahnström fra Vensterpartiet er kommunalråd for integrasjon i den svenske byen. Hun mener det både er fordeler og store problemer når så mange bosetter seg i kommunen.

– Vi må ta i mot mennesker på flukt. Innvandrere er også en ressurs, særlig når mange svensker de kommende åra skal pensjonere seg. Men, det er store utfordringer med skoletilbudet, boliger og arbeidsmarked. Vi har 27% arbeidsledighet i innvandrergruppen, sier hun.

Boligmangelen i Uddevalla fører til at enkeltboliger kan fylles opp av flyktninger som velger å bosette seg her. De bor trangt sammen med familie og bekjente inntil de finner seg noe eget.

Kommunen får drøyt 40 000 kroner i statsstøtte i året for hver flyktning de tar i mot. Det skal dekke integrasjonsarbeidet, inkludert svensk språkopplæring. Den svenske staten dekker bostøtte og støtte til livsopphold .

– Hentet nøkkel på natta

Safaa Ibrahim
Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

I en velholdt gul boligblokk i utkanten av Uddevalla bor palestinsk-syriske Safaa Ibrahim sammen med datteren Nour og hennes forlovede, og sønnen.... i en bitteliten leilighet i femte etasje.

De bodde i utkanten av Damaskus og risikerte livet på en skrøpelig båt fra Libya til Italia i fjor sommer. Herfra kom de seg på et fly til Stockholm. Etter noen måneder fikk de permanent oppholdstillatelse i Sverige.

På Facebook så hun en annonse for den ledige boligen i Uddevalla.

– Jeg ble overlykkelig da jeg fikk ja til å overta leiligheten, og reiste hit midt på natt for å overta nøkkelen, forteller Safaa på arabisk.

Tårene triller når hun forteller at mannen måtte bli igjen av Libya.

– Vi hadde ikke penger til enda en plass på båten. Vi håper hele tiden at han skal greie å komme seg til Sverige og komme sammen med oss igjen. Det er vanskelig..

– Uansvarlig

Rolf Carlson

Rolf Carlson i Sverigedemokraterne er ikke i mot innvandring, men sier at dagens situasjon i Sverige er uansvarlig.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Sverige har en liberal flyktningepolitikk. Det har ført til at Uddevalla hvert år nå øker folketallet med en prosent, nesten utelukkende ved innvandring.

Sverigedeomkraterna, SD, er partiet som vil bremse innvandringen til Sverige kraftig. Rolf Carlson er gruppeleder for SD i Uddevalla.

– Vi har et helt annet syn på dette enn de andre partiene. Problemet er boliger. Vi bygger mye, og satser stenhardt på det her i kommunen. Det er bra. Men, det tar lang tid og innvandrere har ikke råd til å betale leien. Vi vil heller hjelpe flyktningene i nærområdene til der konflikten er. Vi har en ansvarsløs innvandring til Sverige nå.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Byggefirma i Moss konkurs

    Det er åpnet konkurs i byggefirmaet Armering og Bygg Moss as med 22 ansatte. Det var kemneren i Moss som begjærte konkursen fordi selskapet skyldte 2,2 millioner kroner i arbeidsgiveravgift, skriver Moss Avis.

  • Ruset bilførere stanset i Moss

    UP stanset en bil i Moss sentrum rett over midnatt, fordi politiet mistenkte kjøring i rus. En mann i 20-årene er anmeldt og har fått førerkortet beslaglagt. I tillegg ble to passasjerer anmeldt for bruk og besittelse av narkotika, melder politiet på Twitter.