NRK Meny
Normal

Tyver kan få fritt leide

Kjøpesenterledere frykter at vekterstreiken kan gi tyver fritt leide dersom den trappes opp fra tirsdag.

Mosseporten senter

Kjøpesentrene kan bli tom for vektere fra tirsdag av.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Fra lørdag av tas 1000 vektere ut i streik, etter at det natt til fredag ble brudd i tarifforhandlingene mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service.

I helgen er det først og fremst flyplassene som blir rammet, men fra tirsdag av tas ytterligere 1400 personer ut.

Høysesong fra tyverier

Da kan også kjøpesentrene miste vaktpersonalet i det som betegnes som høysesong for tyverier.

– Vi merker tyveriene øker og nå i ferietiden øker dette problemet betraktelig. Dermed passet det svært dårlig med streiken nå, sier daglig leder ved Amfi Moss Ragnar Sørli.

Vekterstreiken kan bli trappet opp fra og med tirsdag. Da vil en rekke kjøpesenter her i distriktet miste store deler av vektertjenesten.

– Må være oppmerksomme

Senterleder Sørlie mister ikke alle vekterne, men er avhengig av å se etter alternative løsninger og det er ikke alle som er like rutinerte til å plukke ut mulige butikk tyver.

– Det er ikke så lett for en vaktmester eller driftsleder å trene seg opp i den type utfordringer. Vi må ta utfordringene og være våkne, for hvis vekterne forsvinner i lang tid må vi andre være mer skjerpet enn noensinne, fortsetter Sørlie.

– Så du må kanskje ta en vekterrunde selv?

– Ja, jeg blir vel kanskje nødt til det. Jeg får bare ta på meg amfi-uniformen og leke litt politi og følge med, sier Sørlie med et smil.

Harde forhandlinger

Forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier at det ikke var mulig å nå fram til enighet fordi avstanden mellom partene ble for stor.

– Kravet om en rettferdig lønn for en av landets dårligst betalte yrkesgrupper ble avvist av arbeidsgiveren, sier Hagensen.

Mens arbeidsgiverne mener de har strukket seg langt.

– Dette har vært uvanlig harde forhandlinger. Vi har virkelig strukket oss langt for å få til en avtale. Det er sterkt beklagelig at vi ikke lyktes, sier Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service.

Video Frykter fem timers ventetid i sikkerhetskontrollen

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hele avlinger tapt i tørken

    – Mange bønder er hardt ramme av tørken. Det sier leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

    – Jeg får mange telefoner hvor bønder forteller at de frykter at mer eller mindre hele avlinga er tapt. Dette bekymrer oss, sier han. Regnbygene de siste dagene kom for sent for en del kornbønder.