NRK Meny

Tviler på nye parkeringsregler

Forslaget om gratis parkering, for deler av dagen, får lunken mottagelse hos de forretningsdrivende i Sarpsborg sentrum.

Parkeringsautomat

Gratis parkering deler av dagen, på langtidsplasser, skal gi mer handel i sentrum i Sarpsborg, mener rådmannen. De som driver forretninger vil heller ha gratis parkering i deler av sentrum.

Foto: Rainer Prang / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.


Sarpsborg bør innføre en prøveordning med gratis parkering på kommunale langtidsplasser etter kl. 14 på hverdager og etter kl. 12 på lørdager. Det foreslår rådmannen.

Hensikten er å trekke flere folk til sentrum. Og forslaget kommer etter at Fredrikstad i oktober vedtok en prøveordning med gratis parkeringshus etter klokka 14 på hverdager og etter klokka 9 på lørdager.

– For langt å gå

De forretningsdrivende som er organisert i Sarpsborg Handelsstand Sentrum jubler ikke.

– Langtidsplassene ligger for langt fra sentrum til at handelen vil øke, mener leder i Sarpsborg Handelsstand sentrum Knut Bangor.

Han sier at de helst vil ha en annen løsning.

– I utgangspunktet ville vi ha én time gratis parkering i sentrumskjernen, og økende satser på time to og tre. Det tror vi hadde gitt god sirkulasjon på parkeringsplassene og det ville ført til mer handel i sentrumskjernen, sier Knut Bangor leder i Sarpsborg Handelsstand sentrum.

Koster fem millioner

Rådmannen i kommunen mener derimot at det vil bli for dyrt for kommunen å innføre en slik ordning.

I saksframlegget står det blant annet: «Kartlegging av parkeringstid viser at 70 % av parkeringsbillettene som utstedes, er for parkering inntil én time. Inntektstapet er estimert til ca. 5 millioner kroner med innføring av gratis første time. En slik endring vil etter rådmannens oppfatning kunne føre til mindre sirkulasjon på parkeringsplassene, noe som kan være negativt for handelsnæringen.»

– Jeg ser at det regnestykket nok ikke går opp i kommunens budsjett. Ingen hadde vel sett for seg den prislappen i utgangspunktet. Men i stedet vil vi foreslå at det blir en times gratis parkering i de gatene som går inn mot gågata. Altså de nye enveiskjørte gatene i sentrum, sier Bangor.

Saken skal avgjøres av politikerne i bystyret i desember og fram til det vil noe av dem få besøk av handelsstanden.

– Vi vil be om møter med noen av dem som jobber med sentrumsplanen og forsøke å påvirke dem til å gjøre et annet vedtak enn det rådmannen legger opp til, avslutter Bangor.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: